IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 януари

09:00 | 25.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 25 януари

Пишат закон за жилищата
в-к Стандарт

Министерството на инвестиционното проектиране ще пише закон за жилищата и ще обнови действащата стратегия за жилищната политика в страната. Това съобщи арх. Елза Лекова, главен експерт в дирекцията "Жилищна политика и среда на обитаване" във ведомството, на пресконференция по повод учредяването на коалиция за подобряване на жилищните условия в България "Достоен дом".

По думите на Лекова стратегията е остаряла и се налага да бъде обновена. Националната жилищна стратегия беше приета през 2004 г. В нея обаче са заложени на практика неизпълними цели заради липсата на финансиране - например обновяване на над 684 хил. жилища в периода 2006-2020 г., което би струвало над 4,1 млрд. лв. Коалицията за подобряване на жилищните условия в България е учредена от 18 организации, сред които е и Камарата на архитектите. Инициативата се осъществява като част от новия проект на Habitat България "Достоен дом", финансиран чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за периода 2009-2014 г.

В България много хора продължават да живеят в условия, неприемливи за стандартите в ЕС. Особено тежка е ситуацията в селските райони - 81% от територията на България, обитавана от 42% от българите, посочват от Habitat. Над 18% от населението (3 пъти повече от средното за ЕС) има сериозни проблеми с жилището си, над 15% от българите нямат баня, а над 26% - вътрешна тоалетна.

Държавата увеличава двойно бонусите за качество на вузовете
в-к Сега

Правителството е на път да направи решителна крачка за промяна на модела за финансиране на държавните висши училища. Целта е ударно да се стимулират тези университети, които обучават най-добре подготвени за пазара на труда кадри. Това ще стане чрез сериозно увеличение на бонусите за качество за висшите училища, които имат висока приложимост на образованието и малък дял на дипломирани безработни. Идеята се предлага с проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за публично обсъждане.

Новата контрабанда - тютюн и наливен алкохол
в-к Стандарт

Нарязаният тютюн и наливният алкохол са новият хит сред стоките, пренасяни нелегално през границата. Това показва годишният доклад на Агенция "Митници" за 2013 г.

Почти седем пъти се е увеличило количеството задържан тютюн за последната година. 224 906 кг тютюн са спрени през 2013 г. при 34 465 кг за 2012 г., пише в доклад. За сметка на това обаче контрабандните цигари са намалели двойно - от 83,68 млн. на 44 млн. заловени къса. В топ пет на най-често задържаните марки цигари са Ruby Slims, Marble, Silver Arrows, Le Blanc Slims и RDG. Нов момент в трафика на цигари е контрабандата през сръбската и черноморската граница, отчитат от Митниците. Легално продадените количества нарязан тютюн също бележат ръст спрямо 2012 г. Докато количеството обложени с акциз цигари намалява с 0,5% (от 11,6 млрд. къса през 2012 г. на 11,5 млрд. къса през 2013 г.), то при тютюна има ръст от 22% (от 134,7 тона през 2012 г. на 163,8 тона през 2013 г.)

С 10% се увеличават и количествата обложени с акциз пури (от 7,3 млн. къса през 2012 г. на 8 млн. къса през 2013 г.). Спад от 1,2% има при приходите от акцизи върху алкохола, които възлизат на 264,6 млн. лв. за 2013 г. В същото време митничарите са спрели контрабанда на 67 819 литра спиртни напитки и 82 946 литра вино. От агенцията отчитат, че по-големите количества са наливен, а не бутилиран алкохол, което е нова тенденция, характерна за 2013 г.

Оптимизират контрола над акцизните стоки
в-к Стандарт

Оптимизират начина, по който се осъществява контролът над акцизните стоки. Това става с новата наредба на Министерството на финансите за контрола на митническите органи върху средствата за измерване на акцизни стоки. Според новите правила, Агенция "Митници" ще изисква от компаниите да монтират средства за измерване и контрол в четири конкретни точки на техния производствен процес. Това са точките на въвеждане, производство, складиране и извеждане на стоките, облагани с акциз, стана ясно от думите на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова. Една от причините за оптимизиране на митническия контрол е това, че старата наредба не е изпълнила целта си за повишаване на приходите от акцизни стоки.

Размерът на събрания акциз от цигари през 2012 г. (1,781 млрд. лв.) е на нивото от 2009 г. (1,764 млрд. лв.), въпреки че акцизът скочи с 48% до 150,46 лв. на 1000 къса. Паралелно с това старата наредба е предизвикала изключително високи разходи и за бизнеса, и за самата Агенция "Митници". Старата наредба не дава достатъчно ясни разпоредби, което води до дублиране на точките за контрол, което от своя страна генерира огромен обем информация, която не е нужна и няма как да се обработи от митниците.

"Бизнесът преди е имал изключително високи разходи, за да се преведе в съответствие със старата наредба. В голяма част от обектите на компаниите, закупените пломби, уреди и други средства за контрол се оказват изцяло ненужни. В някои случаи, за да се монтират уредите дори се е стигало до промяна в производствения процес. Всичко това е било в тежест", посочи Петкова. По думите й, новата наредба ще повиши приходите от акцизи в хазната и няма да коства никакви допълнителни разходи, нито на бизнеса, нито на държавата.

Центърът на столицата грейва след две години
в-к Новинар

Центърът на София ще грейне с изцяло нов облик през 2016 г. Дотогава трябва да е реализирана една голяма част от проектите за нова визия на сърцето на столицата, ако обжалвания не спънат процеса. Това заяви в петък главният архитект Петър Диков. Той представи резултатите от конкурса за преобразяване на централната градска част, обявен от Столичната община, в който сили премериха няколко екипа архитекти.

Фирмите, които спечелиха първите места в надпреварата, са "Стефан Добрев Архитектура и Дизайн" ЕООД за района около бул. „Евлоги Георгиев” и Перловската река, "А.Д.А." ООД за участъка около ул. „Граф Игнатиев”, площад „Славейков” и ул. „Цар Шишман”, "НИКОНСУЛТ" ЕООД за района около Народния театър, Градската градина и ул. „Раковски” и "А.Д.А." ООД за зоната около храм-паметника „Св. Александър Невски” и Ректората.

"Ако участниците приемат резултатите от класирането и не спънат работата с жалби, имаме готовност и желание още в края на годината да подготвим апликационните форми и да кандидатстваме за европейско финансиране", коментира той. Диков допълни, че средствата, необходими за реализацията на проектите, са в размер на 50 млн. евро. Те са заложени в плана за интегрирано градско развитие, който вече е одобрен от управляващия орган в лицето на ОП „Регионално развитие”, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още