IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Петков: ГЕРБ и ДПС се срещнаха с инвеститор за АЕЦ "Белене"

Инвеститорът е същият, който Делян Добрев доведе в Народното събрание, обясни енергийният министър Стойнев

12:03 | 23.01.14 г. 7
Р. Петков: ГЕРБ и ДПС се срещнаха с инвеститор за АЕЦ "Белене"

ДПС и ГЕРБ са се срещнали и са изслушали аргументите на инвеститор за АЕЦ „Белене“, съобщи в ефира на bTV Румен Петков. Той отказа да коментира защо въпреки това ДПС открито не подкрепя проекта. Според него основният проблем, е  че липсва диалог с опонента, което се наблюдава още от правителството на Бойко Борисов.

"Така не могат да бъдат решени основните проблеми на страната", смята още бившият червен депутат.

Малко по-късно енергийният министър Драгомир Стойнев повдигна завесата и обяви кой е този инвеститор. "Той е същият инвеститор, който бившият министър на икономиката Делян Добрев бе завел в парламента", коментира Стойнев пред журналисти.

Той обаче недоумява защо ГЕРБ променят отношението си сега, след като след среща със същия инвеститор преди месеци са зачеркнали проекта. "Заради това решение страната ни е изправена пред арбитраж", допълни още енергийният министър.   

"Имаме арбитраж, нямаме конкретен инвеститор и финансова институция, която да застане зад проекта", каза Стойнев и допълни, че планове за бъдещето на АЕЦ "Белене" могат да бъдат правени след края на делото в Париж.

Румен Петков пък очерта друг проблем пред "Белене", който е породен от това, че лидерите на БСП не общуват с ГЕРБ и не търсят от тях подкрепата за реализацията му. „Когато те не си общуват, не могат да намерят решение“, смята Петков.

Той отхвърли обвиненията  на Корнелия Нинова, че не е получавал мандат от партията да се среща с представители на ГЕРБ, за да търси подкрепа за АЕЦ „Белене“. Според него при срещите си с инвеститорите и представителите на партиите е действал съобразно решението на Конгреса на БСП, че „Белене е въпрос пред скоби“.

Именно желанието му за реализация на проекта е в основата на тези срещи, заяви той.

„За този стратегически пробив е информиран и министърът на икономиката и енергетиката, и министър председателя“, коментира още той по отношение на полученото съгласие от страна на опозицията да гласува за рестарт на проекта и допълни, че е запознал с това и депутатите от „Коалиция за България“. 

Според Петков БСП трябва да внесе предложението за рестарт на проекта "Белене" и за него ще гласуват "200 депутати". Той отхвърли и коментарите на Корнелия Нинова, че червените не вярват на ГЕРБ. "Нека внесем и да видим", обясни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още