IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папазов иска от 2 до 8 г. затвор за кражба на жп елементи

Предложението ще бъде внесено до дни в ресорната комисия в парламента

15:00 | 20.01.14 г. 3
Папазов иска от 2 до 8 г. затвор за кражба на жп елементи

От две до осем години затвор за кражба на елементи от железопътната инфраструктура ще предложи министърът на транспорта Данаил Папазов.

Това каза той в Стара Загора по време на инспекцията на железопътното трасе „Михайлово - Калояновец.

Предложението идва, след като в събота дерайлира товарен влак с 18 вагона между гарите Яна и Мусачево заради кражба на скрепителни елементи. Предложението ще бъде внесено до дни в ресорната комисия в парламента.

В момента се работи по установяването на извършителите на кражбата, увери днес министърът. Според него извършеното в събота е терористичен акт, тъй като, ако е пътувал пътнически влак, щеше да има човешки жертви.

По-рано днес инж. Неделчо Спасов, ръководител на инспекция „Безопасност на превозите" от Националната компания „Железопътна инфраструктура", съобщи, че разходите около дерайлиралия влак между гарите Яна и Мусачево ще възлязат на близо половин милион лева.

Папазов обясни, че кражбите на елементи от инфраструктурата се разкриват все по-трудно, защото извършителите намират начин да ги претопят, преди да предадат материала в пунктовете за вторични суровини.

Генералният директор на Национална компания “Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Милчо Ламбрев допълни, че дори в нощта след инцидента отново са констатирани кражби на скрепителни и други елементи.

В момента чл. 340 от Наказателния кодекс предвижда 5 до 15 г. лишаване от свобода за този, който „повреди подвижен железопътен състав или железен път, въздухоплавателно средство, автомобил, електротранспортно средство (тролейбус, трамвай и други такива, предназначени за масов превоз) или съоръжения, или принадлежности към тях, тунел, мост или подпорна стена по пътищата, или повреди или допусне да се повреди, заседне или потъне кораб и с това създаде опасност за живота на другиго или за значително повреждане на чужд имот”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И това е паплачта, която храним с данъците си. Още ли има застъпници за тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
По-добре направо смъртно наказание. Нуждата е огромна.Тази крадлива, мързелива и негодна ***, на която хич не й пука от съвременният "демократичен" НПК няма овладяване.Като пред нашествие на скакалци сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още