IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 януари

08:30 | 18.01.14 г. 1
Преглед на печата за 18 януари

Транспортната стачка може да блокира зареждането на магазините

в. "Сега"

След като автобусните фирми обявиха, че на 1 февруари спират всички междуградски линии, вчера стана ясно, че и камионите ще спрат да возят стоки. "Трябва да подкрепим протеста срещу сивата икономика във всички сегменти на нашия бранш", заяви Александър Чакъров, председател на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП).

В НСБП членуват над 60 фирми с повече от 3 000 камиона за транспорт на всякакви товари. Спирането на камионите означава, че може да бъдат блокирани доставките на храни и други стоки по тържища, складове и магазини.

Браншът отдавна недоволства от сивата икономика и по-конкретно от растящия брой на нелегални превозвачи, които возят хора и товари на дъмпингови цени. Досега няма адекватни мерки. Преди дни ресорният министър Данаил Папазов обясни в парламента, че "Автомобилна администрация" е започнала масирани проверки за нелегални камиони и автобуси, а междуведомствена група търси решения на проблемите. Въпреки това бизнесът остава в стачна готовност.

България и Румъния няма да могат да предлагат корекции по мониторинговите доклади

в. Capital Daily

Властите в България и Румъния и този път няма да имат възможност да предлагат корекции по констатациите и политическите заключения в мониторинговите доклади за правосъдието и вътрешните работи, съобщи БНР.

Очаква се Европейската комисия да ги публикува в средата на следващата седмица.

Малко преди това проектите ще бъдат изпратени в София и Букурещ, но само за сведение и за сверяване на факти и техническа информация.

Европейската комисия, която преди това преговаряше с двете страни по съдържанието на документите, въведе тази практика при изготвянето на последните доклади – през юли 2012 г.

Няколко министри, а и самият премиер Пламен Орешарски вече обявиха, че очакват критики в предстоящия доклад по механизма по сътрудничество и проверка, като обясниха, че са готови да ги приемат и да продължат работата по реформите в правосъдието и вътрешния ред.

Външният министър Кристиан Вигенин тази седмица каза, че при новата Европейска комисия България ще поиска да предоговори механизма, който по думите му вече не е ефективен. Освен това София ще настоява подобен механизъм да има за всички държави членки, а не само за България и Румъния.

Държавните компании с ръст на печалбите

в. "Стандарт"

Увеличаване на печалбите на повечето държавни транспортни компании през 2013 г. отчете министърът на транспорта Данаил Папазов. Само ДП "Ръководство на въздушното движение" отчита скок на печалбата с 11 млн. лeва, а "Летище София" - с 1,34 млн. лeва. С рекорд от над 11 млн. тона обработени товари порт Варна отчита ръст на печалбата си от над 700 хил. лeва.

Все още не е създаден интегратор на електронното управление, който да играе роля на трамплин между различните електронни програми на ведомствата, заяви министър Папазов. 5 000 карти за електронна идентичност бяха раздадени на ведомства, университети и граждани, за да се тества е-правителството, напомни Папазов и веднага призна, че все още има затруднения при тяхното използване.

"Електронното правителство е една от най-горещите теми и една от основните задачи пред нашето министерство", заяви той. "Вече е изработена стратегия за електронното управление, качена на сайта на ведомството. Работи се по няколко сериозни проекта, като през септември беше одобрен проект за надграждане на е-правителството", посочи Папазов.

Според него около 30 млн. лева се спестяват на учрежденията и фирмите с помощта на е-слугите. Вече се изготвят наредби за условия и реда за достъпа и опазването на информацията от електронните документи.

6 млн. на ден похарчени за ресторанти по Коледа

в. "Стандарт"

По 6 млн. лева на ден сме похарчили в дните около Коледа и Нова година за ядене и пиене извън дома. Само през десетте дни в края на годината, само за заведения - тоест за празнуване извън дома, сме дали 66 млн. лева. Не само че няма спад в потреблението, напротив - икономисти отчитат оживление, което очакват да продължи.

"Тези 66 млн. лева. са похарчени най-общо казано в ресторанти, дискотеки, питейни заведения, това е свързано с посрещане на празниците извън дома. Празнуване в ресторант - ядене и пиене", казва говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Въпреки апокалиптичните прогнози оказва се, че тази година не сме харчили по-малко от 2012 г. За същия период в заведения тогава сме дали само с 1 млн. лева повече.

"Беше обичайното и тази година имахме същите резервации. Българинът е човек, който обича да празнува дори и в момент на криза. Способен е и кредит да вземе, за да изкара празника, да го почувства", коментира Лили Червенкова, собственик на ресторант.

"В края на годината хората бяха по-активни, защото може по-лесно да направят оценка какви са финансите им - ще имат ли бонус", обяснява финансовият консултант Тихомир Тошев. През 2012 г. около празниците за подаръци, почивки и заведения сме похарчили над 3 млрд. лв. Вероятно данните ще отчетат по-висока сума за 2013 г.

19 352 нови коли са продадени у нас през 2013 г.

в. "Новинар"

19 352 нови автомобила са били продадени през миналата година у нас. Това е спад спрямо 2012 г., но съвсем малък - с 0,3%. В абсолютно изражение това прави 67 автомобила.

Само за декември 2013 г. са били продадени над 2 000 нови коли, сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители. Пикът в търговията на автомобили у нас е бил през 2007 г., когато в България са купени над 55 000 нови коли. Сегашното ниво на продажби ни доближава до нивото на търговията с автомобили у нас преди 20 години, когато през 1992-93 г. са били продадени средно по около 19 500 нови коли.

От януари до декември 2013 г. на пазара на нови автомобили в ЕС са били продадени над 11,8 млн. нови коли, което обаче е спад в сравнение с предходната година от 1,7%. От страните членки на ЕС най-много автомобили през миналата година са продадени в Германия - над 3 млн. броя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
hristok
преди 10 години
При тези печалби в авио-сектора се очаква по добър фундамента за Химимпорт АД и респективно повишение на акциите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още