IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Eлектронни услуги са по-реалистична цел от цялостно електронно правителство

Усвоени са 54% от еврофондовете, каза на среща с Американската търговска камара премиерът Орешарски

14:53 | 16.01.14 г. 1
Eлектронни услуги са по-реалистична цел от цялостно електронно правителство

Премиерът обеща сериозни мерки за пресичане на контрабандни канали и на ДДС измамите. „Приходите за 2013 г. удовлетворяват, но остават сериозни резерви в тази насока“, обясни той. Орешарски коментира още, че напълно е предоляно бавното възстановяване на ДДС и намаляват задълженията на държавата по изпълнени договори от страна на бизнеса.

Засилваме подкрепата за малките и средни предприятия и насърчаваме на стартиращия бизнес, допълни той.
Премиерът посочи, че ще има оздравителни мерки за енергетиката, докато се постигне по-устойчиво състояние на сектора.

Водеща цел е насърчаване на инвестицонната активност, възстановяването на  някои стари производства и стопански дейности и разкриването на нови. Специално внимание отделяме на иновативните и експортно ориентирани бизнеси, в министерствата са създадени работни групи, за да се улеснят по-значими инвестиционни начинания, отчете Орешарски.

По темата за еврофондовете той каза, че са ускорени четири пъти разплащанията към изпълнени проекти. Заварихме 37% усвоени средства за целия период. Към края на миналата година имаме 54%, заяви министър-председателят.

В процес на програмиране са и големи проекти с бизнес профил, газови коридори, ядрена енергетика. Стремим се към диверсификация чрез проектиране на нова ядрена мощност и към включване към Южния газов коридор.
Приоритет е ефективното използване на ресурсите – подземни богатства и минерални води, насърчаване на туристическия бранш, консервната и млечната индустрия.

Част от тези приоритети са заложени в Бюджет 2014: регулярното разплащане на договорите и ДДС, инвестиционна програма за регионите, мерки за подобряване на системите за финансово управление и контрол, особено в здравеопазването.

Предстои ни да върнем икономиката на пътя на растежа и да смекчим острите социални асиметрии. За целта разчитаме както на местните, така и на външните  стопански субекти, отчете премиерът.

Здравето е скъпа услуга в цял свят, каза той, след въпрос за финансирането на сектора.

„По моя оценка последните 12 години секторът се разви стихийно, сега почти няма подсектор там, който да не се нуждае от сериозно реформиране. Тази година ще бъде подобрена Спешната помощ, ще бъде реформирана лекарствената политика и ще бъде подготвена болничната помощ за достъп на частните фондове до нея“, заяви Орешарски

„Разбира се, че минималната работна заплата е много ниска. Една от основните ни задачи е да смекчим социалните асиметрии, които са особено видими в последните години“, каза още  премиерът. 

След искане от страна на българските фирми да бъдат включени в снабдяването на  американските бази в България, Орешарски обеща темата да бъде обсъдена с американския посланик в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
Реториката на Орешарски е ясна - не може e-правителство, защото няма къде да денем (извинявам се за по-твърдата дума) ненужните държавни служители. Безработицата ще скочи, недоверието към правителството - също. Истината обаче е една - прекалено много сектори, държавни най-вече, където има хора, които са излишни. БДЖ е един добър пример, служителите в администрацията, полицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още