IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Променихме социално-икономическата обстановка в страната, отчете кабинетът

Министрите одобриха отчета за дейността си в първите месеци на своето управление

15:49 | 15.01.14 г.
Променихме социално-икономическата обстановка в страната, отчете кабинетът

За шестте месеца на власт правителството на Пламен Орешарски е успяло да промени цялостната социално-икономическа обстановка в страната, констатираха министрите днес по време на правителственото заседание. Те приеха отчета за изпълнението на програмата си „Държавност, развитие, справедливост“, която ще бъде публично представена в Народното събрание в петък.

В изпълнение на заложените цели правителството е поставило основите на икономическия растеж и са стартирали реформи във всички области, е записано още в документа, пише пресслужбата на Министерския съвет.

Засилени са социалните акценти на политиките, ускорени са разплащанията на държавата към фирмите, преустановен е централизираният административен натиск върху бизнеса, отчитат още управляващите.

Според тях е възстановена и институционалната култура на общуване, като са подготвени и редица подобрения в законодателството. Те гарантират намаляването на административната тежест, подобряване на конкурентоспособността и събираемост на бюджетните приходи.

В отчета са посочени и областите, в които темпото все още не е задоволително – достъпът на малкия бизнес до кредитни ресурси, административната и здравна реформа, видимо подобрение на инвестиционния климат, колебанията в овладяване на бежанската вълна.

Правителството отчита като принос и създаването на обществени съвети в държавните институции.

В първите месеци на своето управление кабинетът „Орешарски“ е съумял да се вмести в предвидените в закона ограничения за държавния дълг. Това е станало въпреки тежкото наследство, е записано още в отчета, напомняйки за намаляването на фискалните резерви - от 8 млрд. лева в края на мандата на Тройната коалиция до 4 млрд. лева в края на управлението на ГЕРБ.

Посочва се още увеличението на вътрешния дълг – от малко над 10 млрд. лева до над 14,5 млрд. лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още