IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада доживотният затвор без право на замяна

Отпадат като престъпление непозволеното фотографиране и филмиране, които бяха заложени първоначално в новия Наказателен кодекс

14:01 | 15.01.14 г. 1
Отпада доживотният затвор без право на замяна

Доживотният затвор без право на замяна отпада като наказание в проекта за нов Наказателен кодекс, приет днес от правителството.

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова обясни след заседанието на кабинета, че то вече се възприема като твърде нехуманно заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените.

За първи път се криминализира опитът за налагане на цензура в медиите. Предложението е той да се наказва с глоба. Отпадат като престъпление непозволеното фотографиране, филмиране, записване, които бяха заложени първоначално.

Златанова заяви, че укриването на осигуровки е обществено опасно деяние, от което страдат хиляди български граждани. По думите й в проекта е много ясно разписано в какви случаи се носи наказателна отговорност.

"Да са спокойни всички добросъвестни работодатели, това престъпление няма как да бъде извършено без умисъл", уточни Златанова.

Размерът на сивата икономика в България не е като в ЕС – така тя отговори на БСК, които посочват, че в ЕС няма наказателно преследване за подобни деяния.

"Ново наказателно право не сме измисляли, няма как да измислим. Използвали сме законотворческия опит от 1896 година насам", допълни вицепремиерът. Настоящият НК е от 1968 година и е бил променян около100 пъти.

Златанова определи като неверни притесненията, че проектът на НК представлява едва ли не „писан на коляно текст“, който няма концептуални и стратегически измерения.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
А няма ли,кой да каже на тази *** ,внесла законопроекта и онези пачи ,одобрили го,каква е "перспективата" на избитите старци,жени,деца,а и други невинни хора?Къде е тяхната "перспектива",почиваща на развихрилата се върху тях "хуманност".***,***, "НАРОДЕ",ЗАЩО НЕ ИЗЧЕЗНА ПРЕЗ РОБСТВОТО,ЩОМ СЕ ПРИМИРЯВАШ С ОТКРОВЕНИТЕ ТИ УБИЙЦИ!НЕ НАРОД,А ***,АКО ЗАМЪЛЧИ И СЕГА, А НЕ НАСМЕТЕ ЦЯЛАТА ТАЗИ ПОЛИТИЧЕСКА ПАСМИНА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още