IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата иска публичност на партийните разходи

Палатата ще внесе редложение за промяна в Закона за политическите партии, с което да се осигури публичност на разходите на им

14:10 | 14.01.14 г.
Сметната палата иска публичност на партийните разходи

Сметната палата планира да внесе предложение за промени в Закона за политическите партии, чрез които да разходите на политическите формации да станат публични. Това стана ясно днес по време на пресконференция на институцията.

Според председателя на ведомството Валери Димитров това ще стане чрез включване на информация за отделните разходи в публичния регистър, който поддържат партиите на своите интернет страници.

"Сегашният закон не позволява прозрачност на разходите на партиите и съответно нашият контрол е с "вързани ръце". Всички приходи на партиите са "на светло", но разходите им са "на тъмно"", обясни Димитров.

Той допълни, че вече приключва одитът на партиите за участието им в предсрочните избори през май 2013 година. Палатата запознава политиците със своите констатации, но не може да оповести публично данните. "При нашите проверки ние виждаме за какво харчат партиите, но не можем да го оповестим, такъв е регламентът в закона", допълни още ръководителят на институцията

По думите му партиите ползват модела на отчетност на малките и средните предприятия, който е непригоден отчетен инструмент за партия и замъглява картината на разходите.

Още преди дни Димитров заяви за решението на палата да внесе промени в Закона за политическите партии. Тогава той предложи всяка партия да публикува всеки разход, който надхвърля 100 лева.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още