IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 януари

07:45 | 14.01.14 г.
Преглед на печата за 14 януари

Данъчни по петите на брокерите

В. Стандарт

Данъчните стартират проверки за укриване на доходи от брокерите на имоти.
Още в края на миналата година служители на Националната агенция за приходи са поискали информация от бранша за най-честите нарушения, които се правят при покупката и продажбата на имоти, научи "Стандарт". Очаква се информацията, която са събрали да бъде използвана за осветляване на доходите на всички брокери и увеличаване на приходите в хазната. Оказва се, че повечето комисионни за сключени сделки или се укриват от данъчните, или се обявяват в много по-малък размер от реалния.
Друг сериозен проблем е изповядването на сделките на данъчна оценка, а не върху реалната им пазарна цена. Макар да е в ущърб на бюджета, подобна практика често се приветства от купувачите и продавачите, защото самите те плащат по-малко.

Фонд купи родна IT компания

В. Стандарт

Мащабна сделка в IT сектора ще превърне родна компания в част от най-големия представител на Microsoft Dynamics за Европа. „Стандарт" научи, че LLP Dynamics България е придобита от австрийския инвестиционен фонд New Frontier Group с оборот от над 250 милиона евро годишно. Стойността на сделката се пази в тайна. Преговорите са продължили 6 месеца и са финиширали малко преди Нова година. Обект на придобиването е LLP Dynamics с присъствие в пет държави – България, Румъния, Чехия, Словакия и Унгария. След продажбата тя ще се слее със софтуерния гигант XAPT, също собственост на австрийския купувач. Крайният ефект ще бъде компания с общ оборот от над 35 милиона евро, над 350 служителя и офиси в Централна Европа, САЩ, Канада и Австралия.

Тотю Младенов пита Стойнев за ТЕЦ-а на Ковачаки

В. Стандарт

Въпрос чрез медиите към министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отправи депутатът от ГЕРБ Тотю Младенов. Народният представител го пита вярно ли е, че в момента в министерството се работи по това 35 милиона лева от обещаните 50 милиона държавна помощ за рестарта на "Химко" да се дадат за ТЕЦ-а на завода, който е собственост на Христо Ковачки? От ГЕРБ ще проследят внимателно къде ще отидат тези 50 милиона.

Разцепва ли се БСП?

В. Капитал Daily

За първи път от 1997 г., БСП може да се окаже със силна конкуренция вляво на европейските избори в края на май. В понеделник Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи в тройната коалиция и кандидат за президент на БСП през 2011 г. обяви, че напуска водаческото място на делегацията на евродепутатите от левицата. "Капитал" научи, че писмото до Сергей Станишев е с дата 21 декември 2013 г., но от "Позитано" 20 помолили за дискретност. Очевидно съобщението на Калфин означава, че каквато и причина да е имало за отлагането му, тя е вече минало. Във вторник се очаква и втората крачка по посока участието на евродепутата в изборите за Европейски парламент (ЕП). Най-вероятно тогава ще бъдат представени лицата, които ще застанат зад кандидатурата му за нов мандат начело на листа, алтернативна на "Позитано" 20. Това ще са хора, гравитиращи около националната инициатива "Алтернатива за българско Възраждане" (АБВ) на бившия президент Георги Първанов.

Туроператори не приемат идеята за задължителен културен туризъм

В. Сега

Туроператори не приемат идеята на депутатката от БСП Татяна Буруджиева да предлагат задължително към туристическите си пакети за почивка у нас и екскурзии, свързани с културен туризъм. Това тя ще предложи с промяна в Закона за туризма. Пред "Сега" вчера Буруджиева уточни, че независимо от това изискване към туроператорите все пак туристите не са длъжни да приемат офертата. Освен това независимо от евентуалната промяна в закона не се предвиждали санкции за фирмите. Червената депутатка каза, че е говорила с представители на бранша и срещнала одобрение както от туроператори, така и от представители на министерството на икономиката. Не можа обаче да отговори как е уреден този въпрос в други страни.

България рискува да бъде осъдена в Страсбург заради новия Изборен кодекс

В. Сега

Временната парламентарна комисия за изработване на нов Изборен кодекс заседава вчера с амбицията изборите за Европарламент през май да се свикат по нови правила въпреки риска държавата да бъде осъдена в Страсбург. Проблемът е, че поради малкото оставащо време ще бъде нарушен Кодексът за добра изборна практика, изработен през 2003 г. от Венецианската комисия и прилаган в практиката на Европейския съд за правата на човека.

България вече бе осъдена по тази причина на 6 ноември 2012 г. по делото, заведено от партия "Екогласност", заради промени в изборния закон три месеца преди парламентарния вот през 2005 г. Венецианската комисия смята, че минималният срок трябва да бъде поне 1 г. преди изборите, за да няма подозрения, че управляващите натъкмяват кодекса в последния момент. Подготовката за новия кодекс се следи от Венецианската комисия, чиито представители се очакват на проучвателна мисия през близките дни. Неин зам.-шеф е проф. Евгени Танчев, бивш председател на Конституционния съд.

По-високите детски ще се получат чак през февруари

В. Сега

Първите по-високи детски надбавки ще се получат чак в края на февруари, тъй като тогава се плащат помощите за януари. Кои деца са втори за семейството, ще се установява от социалните служби по служебен път и не се налага родителите да подават допълнителни документи, ако вече са им отпуснати надбавките, уточниха вчера от Агенцията за социално подпомагане. Достъпът до детските и т.г. остава 350 лв. на член от семейството. През 2014 г. само за второ дете надбавките са увеличени на 50 лв., а за останалите си остават 35 лв. както досега.

Текстилни БГ фирми местят производствата си в Албания

В. Новинар

Български текстилни фирми планират да изнесат производствата си в чужбина заради по-ниските заплати, които ще плащат, ако не наемат наш персонал. Дружества за работно облекло вече се готвят да се преместят в Албания или Македония, тъй като там цените на труда са двойно по-ниски, научи „Новинар”. Друга голяма текстилна компания пък от няколко години е с производство във Виетнам. „Има изнесени български производства, което е обезпокоителна тенденция, но глобализацията е факт”, коментира председателят на управителния съвет на Специализирания клъстер и институт по облекло и текстил Петя Милушева. Тя съобщи за „Новинар”, че от бранша предвиждат да щурмуват руския пазар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още