IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ регистрира дружество, което да управлява енергийната борса

До месеци ще заработи енергийната борса, която ще подобри функционирането на енергийния пазар, обеща преди ден енергийният министър Стойнев

18:42 | 10.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БЕХ регистрира дружество, което да управлява енергийната борса

Българският енергиен холдинг (БЕХ) регистрира дружество, чиято основен предмет на дейност е „организиране на борсов пазар за търговия в областта на енергетиката”, показва справка в Търговския регистър.

Дружеството, чието име е „Независима българска енергийна борса” ще се занимава с продуктите на електропотреблението като електричество, природен газ, въглища, емисии, зелени сертификати и система за търговия.

Начело на новото дружество ще застане Константин Константинов, а капиталът е 100% собственост на БЕХ. В съвета на директорите влизат още Нина Чупарова и Вяра Маринова. От приложените в Търговския регистър документи става ясно, че уставът на дружеството е одобрен от Съвета на директорите на БЕХ в началото на декември 2013 година.

Припомняме, че в началото на ноември Електроенергийният системен оператор (ЕСО) изненадващо изтегли документите си, с които кандидатства пред Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за организиране на енергийната борса. Държавното дружество не посочи мотивите си за това свое решение.

Така единственият на този етап кандидат е „Българска енергийна борса”.

По време на първата си пресконференция за 2014 година енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че до месеци енергийната борса, чиято цел е по-добро функциониране на енергийния пазар у нас, ще заработи. Тя ще бъде управлявана от 100% държавно дружество, обяви още той. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още