IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саша Безуханова: Предприемачеството е част от културата и живота

В държавния сектор това означава да търсиш различен начин на намиране на решения, а в частния бизнес да рискуваш, коментира лидерът на онлайн платформата MoveBG

08:53 | 10.01.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Саша Безуханова: Предприемачеството е част от културата и живота

"Предприемачеството е част от културата и живота", коментира в ефира на Bulgaria On Air Саша Безуханова, дългогодишен директор „Публична администрация“ в Hewlett-Packard за  Централна и Източна Европа и настоящ лидер на онлайн платформата за граждански инициативи MoveBG . Тя поясни, че дори работата в държавната администрация предполага предприемачески подход, който се изразява в търсенето на креативни решения на проблемите. В частния бизнес предприемачеството е свързано със смелостта да поемаш риск, коментира Безуханова.

Според нея образованието в България следва да бъде фокусирано върху стимулирането на творческото мислене извън рамката.

„В световен мащаб има активни процеси на коалиране  между бизнеса, правителството и научните звена. България не

може да стои далеч от подобни тенденции, ако искаме инвеститорите да търсят пазари тук, а не другаде“, коментира още Безуханова.

„Страната ни много дълго е била разделяна - на хора от града и хора от селото, на хора с образование и такива без, на сини и червени. А истината е, че всички работим и живеем  заедно и има смисъл да се работи по превъзмогване на бариерите“.

Според нея България има шанс да се превърне във водеща страна в осигуряването на IT кадри и услуги в следващите години. Тя се позова на данни, според които до 2015 г. "Европа ще има нужда от 700 хиляди програмисти, които да подкрепят икономиката и европейското ни съществуване“. По думите ѝ шансът на страната ни  може да бъде осъществен чрез целенасочени политики в тази посока и подкрепяне на проекти в областта.

„Истината е, че административната среда, не само за IT сектора, но и за бизнеса като цяло, е проблем. Политическият риск също се оказва проблем,“ коментира Безуханова. Тя се съгласи, че подготовката на кадрите е ключов показател за привличането на инвеститори, но и че „върви ръка за ръка с макроикономическата рамка, показателите за политическа  устойчивост на страната“ и т.н.

Според Безуханова образованието следва да бъде разглеждано в дългосрочна перспектива от поне 10 години, а обучението, особено на IT специалистите, да започва от ранна детска възраст.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
На Саша Безуханова следва да се отдаде необходимото уважение за това, което е постигнала, но при цялото ми уважение, никак не ми допада1) От предприемачеството до печеленето на държавни поръчки (някак) и изкачването по стълбата на една корпорация като HP има мноооооооого голяма разлика (казвам го от личен опит)2) Програмистите са пчелички, добре платени НО пчелички. Да обърнем внимание, че богати са тези, които търсят (Германия, САЩ, UK) а не тези, които дават (Индия, Китай, Румъния) програмисти. На този пазар ние сме бита карта, защото сме малко хора, и ако пита колегите си в аутсорсинг центъра, г-жа Безуханова ще разбере, че никога не успяха да си попълнят щата3) Не разбирам това болно стремление у тази успяла, богата и бих казал все още красива жена, да е в светлината на прожекторите и да е министър. Вече 15 год. се опитва да се продаде като министър, още от времето на Симеончо, ама явно не я пускат. (Можеби знаят, че гази наред и не се спира пред нищо, а те искат послушни)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още