IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МЗ е обезпечило медикаментите за недоносени деца за тази година

Национална програма за недоносените деца ще осигурява тяхната профилактика и лечение

15:01 | 09.01.14 г.
МЗ е обезпечило медикаментите за недоносени деца за тази година

Министерство на здравеопазването е предвидило финансовото обезпечаване за 2014 година на медикамента „Синагис”, който се дава на недоносени деца. Това съобщават от здравното ведомство по повод на запитвания по промените в Наредба 38 и по-специално осигуряването на посочения медикамент.

Грижата за недоносените деца е част от приоритетите и ангажиментите на министерството. Към момента се разработва Национална програма за проследяване и рехабилитация на недоносени деца, която скоро ще бъде завършена и предложена за обществено обсъждане, уточняват от министерството.

Лекари и пациенти настояват всички деца, родени преди 30-а гестационна седмица, да получават медикамент, който да ги предпазва от развитието на дихателни инфекции.

Към момента медикаментът се прилага на деца, родени преди 27-а гестационна седмица, обясни доц. Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология, на пресконференция в БТА. При недоносените деца, които са 10 на сто от всички новородени, има 10 пъти по-висок риск от развитие на дихателни инфекции, в сравнение с доносените, допълни доц. Георгиева.

Специалистите настояват в Наредба 38 на Министерството на здравеопазването, която определя списъка на заболяванията, за които Националната здравноосигурителна каса заплаща медикаменти за домашно лечение, да бъдат включени още две заболявания сред недоносените деца, за да могат те да получат медикамента - бронхопулмонална дисплазия и сърдечна малформация.

Ако бъдат направени промените в наредбата, ще са необходими 250 хиляди лева, с които да се осигури лекарството за близо 100 недоносени деца, допълни доц. Георгиева. То се прилага в периода октомври-април, като на всяко дете се поставят пет дози. Цената на една от тях е близо 1300 лева.

Националната здравноосигурителна каса изразява несъгласие за изрично включване в Наредбата за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК плаща лекарствата напълно или частично, на медикамент за профилактика на дихателни инфекции на повече от досегашния брой деца, родени недоносени, уточняват от пресцентъра на здравната каса.

От НЗОК посочват, че в периода октомври 2011 г. - март 2012 г. препаратът е бил приложен при 221 кърмачета и деца, като НЗОК е заплатила сумата 1 978 212 лв. Направеният анализ на извършената профилактика показва, че 206 от децата са били хоспитализирани, като за болничното им лечение НЗОК е платила 1 179 181 лв. Отчетени са профилактични и диспансерни прегледи само при 10 от кърмачетата и децата.

В периода октомври 2012 г. - март 2013 г. е осигурен препарат за 297 кърмачета и деца и е платена сумата 3 924 321 лв. Анализът показва, че при 166 от профилактираните деца се е наложило болнично лечение, за което са платени 1 780 976 лева.

От касата изтъкват, че вероятно причината за липсата на ефективно диспансерно наблюдение е неравномерното разпределение на детските пулмолози в страната, като кърмачетата се проследяват от неонатолозите в
болниците.

Към момента НЗОК осигурява профилактиката за октомври 2013 г. - март 2014 г. на 363 кърмачета и деца, за което ще плати 4,5 млн. лв.

НЗОК предлага на Министерство на здравеопазването заплащането на тази профилактика да се осъществява по реда на останалите ваксини, извън задължителния имунизационен календар, или по националната програма за профилактика на заболявания на дихателните пътища, предизвикани от респираторно-синцитиален вирус, за кърмачета и деца до двегодишна възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още