IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премахват се регистрите на лицата, които монтират и поддържат ВЕИ инсталации

Промяната е част от опитите на правителството да намали регулаторната тежест за бизнеса

11:36 | 08.01.14 г.
Премахват се регистрите на лицата, които монтират и поддържат ВЕИ инсталации

По време на днешното си заседание правителството одобри промени в три закона, които са част от Втория пакет за намаляване на регулаторната тежест, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Една от промените е по отношение на Закона за енергия от възобновяеми източници. Тя се изразява в премахване на регистъра на лицата, които имат право да монтират, поддържат и ремонтират съоръженията в енергийните обекти. Този регистър се води от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, а самите лица получават удостоверение от председателя на агенцията, че могат да извършва посочените дейности.

Промени във връзка с намаляването на регулаторната тежест са направени и по отношение на Закона за енергийна ефективност. Тук предложението е свързано с намаляване на броя на изискваните документи, необходими за вписване на обследващите лица в Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Проверката за изпълнението на изискванията на закона ще се извършва служебно – въз основа на наличните в Агенцията за устойчиво енергийно развитие данни.

Третият закон, в който се предлагат промени с цел облекчаване на бизнеса, е Законът за насърчаване на заетостта. В резултат на измененията ще отпадне необходимостта участниците в обществените поръчки да подават искания пред Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда” за получаване на удостоверения за наличие/липса на наложени от нея административни наказания за наемане на работа на незаконно пребиваващи чужденци през последните до 5 години.

Предложенията на правителството трябва да получат одобрението на Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още