IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законови промени ще търсят равнопоставеност при доставчиците в търговските вериги

Поправките ще са не само по отношение на търговската отстъпка, но и при сроковете за плащане, каза Румен Гечев

13:28 | 07.01.14 г.
Законови промени ще търсят равнопоставеност при доставчиците в търговските вериги

Подготвят се законодателни промени, които да въведат равнопоставеност между различните доставчици в големите вериги. Това заяви пред TV7 народният представител от БСП Румен Гечев, който е и зам.-председател на парламентарната икономическа комисия. По негови думи голяма част от търговски вериги не плащат данък печалба в България и третират неравнопоставено българските доставчици спрямо чуждестранните.

"Твърдим, че българските доставчици са третирани неблагоприятно. Ще направим промени, които ще задължат веригите да ги третират еднакво - не само по отношение на търговската отстъпка, но и при сроковете за плащане", каза Гечев.

Той посочи, че някои от големите търговски вериги от години не плащат данък печалба у нас, защото са на загуба. По негови думи това звучи "твърде подозрително". "Разбира се, те има принос към държавата чрез ДДС и акцизи, това не може да се отрече", каза още той. И допълни, че скоро започват по-засилени проверки, с които отговорните институции да проверят дали наистина някои от веригите постоянно са на загуба.

Депутатът от левицата не успя да уточни какъв е размерът на "изнесените" от страната ни средства от страна на големите вериги. Единствено уточни, че със сигурност са милиарди левове.

"Има различни цифри, които се спрягат за тяхна печалба. Тяхната нетна печалба е добра. Те са дошли тук да печелят. Колкото повече печелят те, толкова повече би трябвало да печели българското общество и българската държава", категоричен бе той.

По негови думи ограничението на господството им трябва да стане с помощта на пазарни механизми. В тази връзка той допълни, че исканията от страна на браншови асоциации и неправителствени организации за квоти за български стоки няма да бъде изпълнено. "Не може да се въведе квота за български стоки по щандовете - това е в разрез със законодателството на ЕС", допълни той.

"Големите вериги са добре дошли в България. Радваме се на вноса на качествени стоки и добрия избор. Нямаме намерение да ги гоним, те са добре дошли, ако съблюдават българските закони", каза Гечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още