IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Пашов: Повечето българи, които напускат страната, са млади и образовани

Тази тенденция е изключително негативна за държава нетен донор в ЕС, каквато е България, твърди финансистът

17:49 | 05.01.14 г. 6
Р. Пашов: Повечето българи, които напускат страната, са млади и образовани

„90% от хората, които напускат България, са млади и икономически активни. Те са образовани или търсят образование или по-добра квалификация“, каза в предаването на Boom&Bust на телевизия Bulgaria On Air Радослав Пашов, финансист и преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Той определи тази тенденция като изключително негативна за държава нетен донор в Европейския съюз (ЕС), каквато е България. „Проблемът е, че ние по никакъв начин не можем да компенсираме това, прирастът у нас е отрицателен и трудностите на пазара на труда ще се задълбочават“, обясни Пашов.

Според него страните, в които отиват нашите имигранти, печелят от българската работна ръка. „Хората отиват в дадена държава, получават заплата, потребяват там, плащат данъци и осигуровки. Тук идват предимно пенсионери, които нямат почти никакъв икономически принос“, допълни финансистът.

По думите на Пашов обаче се забелязва и друга тенденция – част от хората, които напускат България, отиват в чужбина с цел припечелване на определена сума пари, след което се завръщат в родината. „Те заминават, за да работят нискоквалифициран труд, под нивото на образователния им ценз. После се прибират и очакват, че с припечеленото ще успеят да си уредят живота в България“, посочи още Радослав Пашов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още