IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Българска енергийна борса" подаде заявление за независим преносен оператор

Компанията очаква отговор на заявлението си за създаването на енергийна борса

11:44 | 02.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Българска енергийна борса" подаде заявление за независим преносен оператор

„Българска енергийна борса“ е подала заявление в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за лиценз за независим преносен оператор на електроенергия. Искането е подадено на 27 декември, съобщи БТА.

Независимият преносен оператор на електропреносната мрежа играе важна роля при балансирането на пазара. Според законодателството тези участници на енергийния пазар, както и операторите на електроразпределителните мрежи, закупуват електрическа енергия само за покриване на технологичните разходи в мрежите за всеки отделен интервал на доставка.

Независимият преносен оператор обаче активира източници на балансираща енергия за поддържане на баланса и осигуряване на надеждната и безаварийна работа на електроенергийната  система. Той администрира и пазара на балансираща енергия.

Припомняме, че „Българска енергийна борса“ подаде искане за лиценз за енергийна борса в началото на ноември. Тогава държавното дружество „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО) изненадващо се отказа от плановете си да създаде енергийна борса.

Енергийната борса е част от плановете за либерализация на енергийния сектор у нас. Целта е чрез прозрачната търговия с електрическа енергия постепенно да намалее регулирания сегмент на пазара.

В момента цената на електричеството у нас се определя от ДКЕВР за т. нар. „защитени“ абонати – битови абонати и малки и средни фирми. Цената за всички останали потребители се определя на свободния пазар.

Очакванията бяха енергийната борса да заработи още от началото на 2014 година. След като документите на ЕСО бяха изтеглени обаче, процесът се забави. Все пак новият председател на енергийният регулатор Боян Боев обеща в първата си официална пресконференция до средата на годината борсата да заработи. Към края на декември само „Българска енергийна борса“ е подала заявление за създаването на енергийна борса, обясни още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Накратко, не ми е ясно, имат ли своя преносна мрежа, за да претендират "независим преносен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Точно на това място, преди около час, публикувах свой коментар. ***, явно, го е изтрил.В коментара нямаше нищо неприлично, нито обидно, нито уронващо доброто име на някого или каквато и да е подобна квалификация да би могло да му се даде. Явно, тук не е нито място за коментари, нито е свободно, т.к някой си позволява подобни безобразия.НЕ СМЕ свободна страна. ЛАГЕР сме.Този път, с тотален информационен контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още