IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2014 година през погледа на бизнеса

Вижте очакванията на работодателите за икономиката на страната през новата година

11:15 | 02.01.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
2014 година през погледа на бизнеса

За Бюджет 2014

Асоциацията на индустриалния капитал в България счита, че прогнозата за 1,8% ръст на БВП е оптимистична - тя би се изпълнила само при благоприятни външни условия за българския износ, както и в случай, че мерките за увеличаване на вътрешното потребление и за по-добро регулиране дадат резултат. Прогнозата ни е за 1,3-1,5 % ръст на БВП за 2014 г. Държавният бюджет на Република България за 2014 г. е с напрегната, но изпълнима приходна част. Планиран е изпреварващ ръст на приходите от ДДС, като се разчита на взетите, включително законодателни, мерки за ограничаване на сивия сектор и данъчните измами. Ръстът в приходите от акцизи, респективно – в ограничаването на контрабандата, можеше да е и по-амбициозен.

Ние подкрепяме данъчната стабилност при ниски равнища на данъчните ставки, и считаме, че планираният дефицит от 1,8 на сто е разумен баланс между необходимостта от стриктна фискална дисциплина и желанието за насърчаване на икономическия растеж и подобряването на жизнения стандарт. В същото време е необходимо да има ясна воля да не се позволи увеличаването на дефицита при евентуално неизпълнение на приходната част на бюджета. Поддържаме планирането на мерки и действия в тази посока, но предупреждаваме, че в никакъв случай не трябва да се стига до изтеглянето на ликвидни средства от българската икономика – т.е. всяко забавяне на плащания от държавата към изпълнители и бенефициенти, на ДДС и др. не трябва да се допуска. АИКБ настоява този натиск да бъде посрещнат за сметка на повишаване на ефективността на администрацията и на намаляването на разходите за нейното функциониране, а не за сметка на плащания към бизнеса или свиване на инвестициите.

Плюс на разходната част е стремежът за ограничаване на средствата, съпроводен с реформи в МВР, както и увеличаване на разходите за образование и наука. Очакваме акцентът да е върху професионалното образование, инженерно-техническите специалности, приложната наука.

Не подкрепяме и оценяваме като грешка спирането на пенсионната реформа. Разходите в социалната сфера трябва да са по точно фокусирани и да стимулират полагането на труд.

Нямаме никакви притеснения относно управлението на държавния дълг и валутния борд. Всякакви апокалиптични сценарии и прогнози за „сгромолясвания” се квалифицират от бизнеса като неадекватни и безотговорни.

Очакванията на фирмите за бизнес климата през 2014 година са предпазливо оптимистични, заявява председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, като цитира извършеното проучване на палатата по методика на Европалати (Асоциацията на европейските палати). От 607 анкетирани фирми, от които 432 от промишлеността, 175 от сферата на услугите, от общия брой фирми 436 експортно ориентирани, резултатите са следните:

За 47,6% от анкетираните бизнес климатът през 2014 г. ще се подобри, при 39,7% в прогнозите за 2013 г. Фирмите, които прогнозират бизнес климатът да остане без промяна, са 35,7%. Трябва обаче да се има предвид, че до 50% от особено оптимистичните очаквания на българските фирми не се реализират през следващата година, така че не бива на базата на това изследване да се правят твърде оптимистични прогнози. Считаме, че може да се очаква скромен растеж.

При 12,9% очаквана безработица за 2013 г., през 2014 г. се очаква тя да намалее до 12,6%, т.е. очаква се ръст в заетостта с 0,5% - което е около 20 хил. души. 26,1% от анкетираните от БТПП фирми смятат, че заетостта ще се увеличи, а 62,8% - че заетостта ще остане без промяна. Едва 11,1% считат, че заетостта ще спадне.

Считаме, че твърде много се залага на социалните програми, които ще бъдат пуснати, но тяхната ефективност не винаги оправдава парите, които се харчат. Затова ние смятаме, че без решителни мерки в опростяване на тежестите и формалностите първо за малките и средни предприятия, а след това и за цялата икономика на България, нищо добро не ни очаква през следващата година. Още повече, че отново по много показатели България е на последно място – по доходи, по производителност на труда.

Всичко това може да се подобри само с решителни стъпки за подобряване на икономическата среда в България. Ефектът няма да е незабавен, а ще мине известно време. Затова колкото по-скоро се направи – толкова по-добре. За улеснение на управляващите сме изпратили дълъг списък от такива предложения, които ще улеснят живота на малките и средни предприятия и ще им дадат възможност да се концентрират върху предприемаческа и креативна дейност. Ще се радваме, ако в този случай управляващите не се ограничат само до коментари по това, което сме им предложили, а се помисли и поработи точно за това да се осигури добра икономическа среда. Тогава ще може безработицата да бъде намалена, а заетостта – увеличена.

Последна актуализация: 22:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
..." Дойде трудното за "очакващите"...мисля че грешиш ужасно, историята многократно е доказвала обратното, а именно че рано или късно трудното винаги е било за неочакващите, за изненаданите, за наивниците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
avramcho
преди 10 години
Нормални очаквания от нормални хора !Масовите "Очаквания" за крах не се състояха - но някой добре ги осребриха..Докато едни "очакваха" - Други Работеха и "приобщаваха" Както се казва :"Когато всички очакват нещо - винаги се случва Обратното" Дойде трудното за "очакващите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още