IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 31 декември

08:40 | 31.12.13 г.
Преглед на печата за 31 декември

Търговците по интернет са най-големите данъчни нарушители, твърдят от НАП

в. Capital Daily

Търговците по интернет се оказват едни от най-големите данъчни нарушители са установили проверките през изминаващата година, съобщи bTV. Служители на Националната агенция за приходите са направили десетки проверки, като са засекли укритите суми през най-големите куриерски фирми, които доставят стоки от интернет търговия и през които минават най-много суми с наложен платеж.

Така станало ясно, че масово онлайн търговците не знаят или се правят, че не знаят, че данъчните закони важат и за тях. "В над 80% от случаите сумите нито са осчетоводявани, нито са декларирани, нито върху тях са плащани данъци", коментира Росен Бъчваров от НАП.

От компютърните системи на посредниците – дистрибуторските или куриерските фирми, данъчните обаче събрали всички необходими им данни - кой, кога, каква сума е получил и за какво. Най-големият акт за годината на търговец, укрил оборот от интернет продажби, е за 70 000 лв, което означава, че печалбата му е била близо 350 000 лв.

От организациите за защита на потребителите казват, че законът допуска този вид доставки да са без касова бележка или фактура и това не ощетява купувачите, защото може да се направи с документа за наложен платеж.

Мартин Димитров: Притеснява ме състоянието на НЕК

в. "Стандарт"

Ако има бумеранг, ако има намаление на кредит, то касае по-скоро Националната електрическа компания, която е в много тежко финансово състояние. Това, което мен ме притеснява, е финансовото състояние на НЕК, заяви в студиото на Нова ТВ бившият председател на Комисията по икономика и енергетика в НС Мартин Димитров.

Той бе поканен заедно с Таско Ерменков, член на сегашната енергийна комисия в НС, за да коментират евентуалното понижение на цената на тока. Днес ДКЕВР трябва да вземе решение дали да се намали цената с още 1% за дневна и с 10% за нощна електроенергия.

По думите на Мартин Димитров сегашното състояние на НЕК е в резултат на проблеми с "Белене" и "Цанков камък". Възможно решение на сегашния проблем Димитров видя в смяната на състава на регулаторите ДКЕВР и КЗК. Според него, ако това стане, информацията за гражданите ще стане по-достоверна, а решенията ще бъдат пазарно ориентирани.

"Аз на мястото на ЕРП-тата бих си позволил да бъда смирено замълчан. Ако например, шефовете на трите ЕРП-та се откажат от годишните си бонуси, това ще позволи на над 40 000 домакинства със средни сметки от около 50 лева месечно, да получат намаление на сметките си с 10% на годишна база". Това заяви Таско Ерменков – депутат от Коалиция за България и член на Комисията по енергетика в Народното събрание. Ерменков изчисли, че тримата шефове на ЕРП-тата в страната получавали общо около 3 млн. лв. годишен бонус.

Таско Ерменков се обяви за въвеждане на двутарифна цена на електроенергията – една по-ниска за мнозинството от хората и друга по-висока цена за клиенти с по-голямо потребление, както и въвеждането на отделни цени за почивните дни. "Да направим така, че структурата на електропотреблението да отговаря на интересите на националната икономика", призова още Ерменков.

"Ако пак започнат на строят АЕЦ „Белене", което не го изключвам като хипотеза, дълговете на НЕК ще станат все по-големи и в един момент някое правителство ще трябва рязко да вдигне цената на тока. Това е като цъкаща бомба. Не мога де ви кажа кога точно ще гръмне. Дано никога да не гръмне, но има огромна опасност и аз не виждам как ще бъде избегната" допълни Мартин Димитров.

БДЖ пуска допълнителни вагони за празниците

в. "Стандарт"

190 бързи влака на Българските държавни железници (БДЖ) ще се движат с увеличен състав, съобщиха от националния превозвач. Ще бъдат осигурени допълнителни вагони към влаковете по най-натоварените маршрути за празничните дни. Целта е да се осигури удобното придвижване на пътниците преди и след нова година.

Допълнителни вагони ще има за влаковете от София за Бургас, Горна Оряховица, Варна, Пловдив, Стара Загора и Русе.

При закупуване на билети за отиване и връщане пътниците могат да ползват отстъпка от 10 до 30%, напомнят от БДЖ.

Между 400 и 700 лв. ще се икономисат при газификация до 31 януари 2014 г.

в. "Сега"

Домакинствата, които сключат договор за газификация с "Овергаз" до 31 януари, ще спестят между 400 и 700 лв. от първоначалната инвестиция. Всички нови клиенти на "Овергаз Запад", "Овергаз Север", "Овергаз Юг" и "Софиягаз" ще могат да се възползват от 50% отстъпка от цената за присъединяване. Клиентите на "Овергаз Изток" ще получат и 100% намаление от цената за присъединяване.

За да се възползват от промоцията, домакинствата трябва да завършат изграждането на газовите си инсталации до 31 март 2014 г. и да започнат да ползват природен газ. Включването на половин цена не е единственият коледен бонус от "Овергаз". Всеки клиент, който се е възползвал от промоцията, ще получи и електронен ваучер за синьо гориво за 100 лв. с ДДС. Клиентите, които се намират в блокове или къщи с изградена газова инсталация, финансирана от "Овергаз", ще получат 100 лв. отстъпка от таксата за включване към инсталацията.

Компанията е предвидила и отстъпки за покупка на газови уреди. Намаление до 20% от стандартните цени ще получат клиентите, които решат да се сдобият с газов конвектор от марката МОРА в периода на кампанията. Изискването е те да сключат и платят задълженията си по договор за доставка и монтаж на газовите конвектори.

Отоплението на газ е доказано икономично и месечната сметка на тричленно домакинство, което отоплява апартамент от 65 кв. м. на природен газ, е около 110 лв. през зимния период.

Ако същото семейство използва за своите битови нужди електрическа енергия, то ще плати към 165 лева, показват изчисленията. Така икономията се равнява на 55 лв., като в тях е включена и топлата вода.

Според един от последните доклади на Световната банка България е сред страните - членки на ЕС, с най-висок дял електроенергия в бита. Ето защо потреблението на синьо гориво се насърчава като енергоспестяваща мярка от Еврокомисията и е един от начините страната ни да се избави от етикета "прахосник на енергия".

Газификацията на жилищата и включването им към мрежата, наред с газовото оборудване и системите за битова гореща вода, са в списъка на енергоефективните решения. За тях се отпускат средства в размер между 20 и 35% от цялата инвестиция по програмата REECL, което прави използването на синьо гориво още по-достъпно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още