IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голяма част от депутатските обещания за 2013 година останаха неизпълнени

Депутатите са трудно откриваеми за своите избиратели, посочи Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда

12:01 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Голяма част от депутатските обещания за 2013 година останаха неизпълнени

Депутатите не са изпълнили голяма част от обещанията си за 2013 година, коментира пред bTV Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. Сред тях са изработването на нов Изборен кодекс до края на годината, както и друг свой основен ангажимент - да станат по-достъпни за избирателите,

Според Цонева в момента лоялността на депутатите е към върхушките на партията, към апарата, а не към избирателя. "Ние имаме един елит, откъснат от избирателите си, който постепенно се изражда в плутокрация", допълни тя.

Според изследване на профилите на депутатите, което институтът е направил, едва шестима от всичките 240 народни представители са посочили в своите профили в интернет колко и какви срещи са имали с избиратели през последната половин година.

"Нито едни политически представител не е обявил телефон за връзка с приемната си или сътрудниците си, обявените имейли са проформа", обясни Цонева.

"Това е неприемливо като подход. Толкова пари се дават за автопарк и бензин, очевидно за обиколки из страната, а само шестима са обявили какво са правили в последните 6 месеца. Те общуват по други електронни пощи. Това сме го установили, защото нашият институт изпраща периодично въпросник към тях - да дадат повече профилна информация за своите приемни, сътрудници, интереси. Много трудна е обратната връзка. А тези неща са нормални за всяка една развита демократична държава", поясни експертът.

Относно Изборния кодекс Цонева обясни, че основната колизия в момента, поради което се бави приемането на новите правила, е несъгласието между коалиционните партньори ДПС и БСП за преференцията – т.е. правото на избирателя да посочва предпочитан от него избраник или кандидат в самата кандидатска листа.

"Ако има една работеща преференция, заинтересоваността на народните представители би била много по-висока. Те не само че ще обявят телефоните си, но ще чукат на вратите на своите избиратели да се запознават с тях", категорична е тя.

На въпрос кога Изборният кодекс ще влезе в зала - по обещания на депутати до края на тази година той трябваше вече да е в зала, Цонева обясни, че се е учредила нова временна комисия, в която проектът, който е изработен  с участието на гражданите, отново ще бъде внесен и отделните политически партии отново ще внасят законопроекти.

По думите й на съвместното заседание в Боровец двете партии е трябвало да постигнат споразумение включително и за  Изборния кодекс, но те не излезли с никакво  послание – само с това, че с едно левче се намалява субсидията за партиите.

"Има големи несъгласия между коалиционните партньори за ключови елементи в този кодекс", отново повтори Цонева.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още