IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството удължи срока на мерки за насърчаване на инвестициите

Решението е взето на базата на одобрени от ЕК промени в регламента за груповото освобождаване за някои категории държавна помощ

15:26 | 21.12.13 г.
Правителството удължи срока на мерки за насърчаване на инвестициите

По време на днешното си правителствено заседание правителството направи промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите. Те касаят мерки за насърчаване на инвеститорите, които са допустима държавна помощ по силата на европейското право. 

Одобрените изменения са свързани с решението на Европейската комисия да удължи до 30 юни 2014 година срока на действие на Регламент 800/2008, който се отнася до декларирането на някои категории помощи за съвместими с общия пазар (т. нар. групово освобождаване).

Първоначалният срок на действие на регламента обаче беше до края на тази година, а следващият влиза в сила от 1 юли 2014 г., което оставя 6-месечен вакуум за прилагане на насърчителните мерки.

С решението за удължаването дава възможност и за предоставяне на всички насърчителни мерки за инвестициите, предвидени в българското законодателство, отбелязват от пресслужбата на Министерския съвет. 

С друга промяна в Правилника се дава възможност на търговските дружества с държавно участие, чийто предмет на дейност основно е свързан с привличане на инвестиции.

Те ще могат да избират вида на обезпечението при сключване на договор за прехвърляне на недвижим имот към сертифициран инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още