IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите за Европейски парламент ще са решаващи за управляващите

Лидерът на БСП Станишев не се интересува от европейска кариера, а Лютви Местан призова политиците да не броят депутатските места в ЕП за Атака

14:42 | 21.12.13 г. 1
Изборите за Европейски парламент ще са решаващи за управляващите

Депутатско място в Европейския парламент или комисар в бъдещата Европейска комисия не интересуват лидерът на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Това стана ясно от неговите планове за изборите за ЕП догодина, изказани в предаването „Годината” на Дарик радио.

"Ако ПЕС спечели тези избори, партията има кандидат за председател на Европейската комисия и той се казва Мартин Шулц”, категоричен беше Станишев. „За мен най-важното е постигането на целите на България и интересите на българските граждани”, допълни той.

Изборите за Европейски парламент ще бъдат решителни за управляващото мнозинство, стана ясно и от думите на Лютви Местан, който също участва в предаването. "Политиката не се нуждае от месии, а от нормалност и няма смисъл да мерим силите си с митинги и контрамитинги", допълни той.

Изборите за ЕП ще легитимират правителството на Пламен Орешарски, но Местан беше категоричен, че ще бъдат броени само гласовете за БСП и ДПС и в никакъв случай на Атака. Националистическата партия не е сред управляващите, макар и значението й за осигуряването на кворума в Народното събрание. Лидерът на ДПС обаче призова и ГЕРБ да „не брои гласовете на Атака в своята кошница”.

Времето на Борисов и Цветанов да се „върнат на бял кон” при предсрочни избори изтече, заяви Местан. Такава опасност обаче е имало в първите дни на протеста и затова управляващите са мобилизирали силите си, за да не допуснат нови избори.

От своя страна Станишев определи себе си като последователен човек и затова не е застанал начело на правителство на БСП. Той още в края на 2012 година е обявил, че трябва да бъда сложен край на управлението на България, каквото е било по времето на Бойко Борисов.

Затова и партията си е била поставила три ясни цели пред своето управление. На първо място е възстановяването на нормалната демократична нормалност. Според Станишев сега парламентът е по-автентичен, защото е водеща институция, а не придатък на правителството, какъвто е бил по време на управлението на ГЕРБ.

Втората цел на управлението на БСП е икономически растеж и част от това ще бъде постигнато със социалното размразяване. Трябват промени и за социалното развитие, обясни Станишев и припомни стимулите за майките и хората с увреждания, които са едни от първите решения на правителството.

Станишев коментира и протестите в страната. Според него наред със спонтанните граждански протести набират сила и платени протестиращи, зад които прозират интересите на Цветан Цветанов и Бойко Борисов.

Станишев коментира и енергийните проекти, с чието развитие се захвана правителството. Според него седми блок на АЕЦ „Козлодуй” не противоречи на АЕЦ „Белене” и в двата проекта има икономическа логика. „От една страна искаме икономически растеж, да догонваме”, коментира лидерът на БСП и допълни, че цената на ядрените централи е най-ниска. Двата проекта ще подпомогнат и износа – страната е водеща досега по отношение на износа на електричество.

Станишев обаче смята, че "Белене" трудно ще получи подкрепа в Народното събрание и допълни, че само БСП и Атака подкрепят проекта. БСП и ДПС са две различни партии и затова и имаме различни позиции по отношение на мерките на правителството, заяви пък Местан.

Освен "Белене", различия има и по отношение на ранното пенсиониране. Двете партии нямат и коалиционно споразумение, в което да бъдат описани общите политики, но пък ДПС са взели решение да подкрепят цялостната програма „Орешарски”. В нея няма текстове за ранно пенсиониране, категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
Приятели,- Подигравката да имаме 7,0 милиона избиратели, при 7,2 милиона население е ПОЗОР!- Изборите трябва да се провеждат по ДАНЪЧЕН АДРЕС, който да е и социално осигурителен (или по учебен адрес). Това е изискването за уседналост, което отразява ЛИЧНИЯ ФИНАНСОВ ИНТЕРЕС, на всеки гражданин Защото:- Всички сме свързани с БЮДЖЕТА И ОСИГУРИТЕЛНИТЕ системи ДАВАМЕ ИЛИ ВЗЕМАМЕ, а управниците, които избираме, имат САМО ЕДНА ФУНКЦИЯ:- ДА СЪБЕРАТ ПАРИТЕ НИ, ЧРЕЗ ДАНЪЦИ И ДА ГИ ПОХАРЧАТ!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още