IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разходите за осигуровки и обезщетения продължават да изпреварват ръста на заплатите

Най-високи са разходите за осигуровки и обезщетения в държавното управление

12:40 | 20.12.13 г.
Разходите за осигуровки и обезщетения продължават да изпреварват ръста на заплатите

Затвърждава се тенденцията другите разходи за труда, които включват осигуровки, обезщетения, отпуски и други, да изпреварват ръста на разходите за възнаграждения, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Най-отчетлива е тази тенденция в сектора „Държавно управление“ - през третото тримесечие другите разходи за труд са се повишили с 9,4% спрямо същия период на миналата година. Разходите за заплати в държавното управление са се увеличили с 4,9%, а общо разходите за труд за отработен час в сектора са нараснали с 5,9%.

В добивната промишленост другите разходи за труд са нараснали с 8 на сто на годишна база през третото тримесечие, докато разходите за заплати са се понижили с 2,5%. Така общите разходи за труд за отработен час в сектора са отбелязали спад от 0,3 на сто.

Другите разходи за труд средно за България са се увеличили с 3,7% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, когато ръстът им е бил 3,9%. От началото на годината обаче се наблюдава плавното им намаляване – през първото тримесечие беше отчетен годишен ръст от 5,3%, а през второто – 4,7%.

Същевременно през третото тримесечие ръстът на разходите за заплати се е забавил до 2,6% на годишна база, след като през първото и второто тримесечие достигна съответно 4,5% и 3,2%, а през третото тримесечие на миналата година беше 8,7%.

Ръстът на общите разходи за труд през третото тримесечие също се забавя – до 2,8% за отработен час на годишна база, след като през първото и второто бяха съответно 4,7% и 3,4%, а през третото тримесечие на миналата година достигна 4,1%.

Това вероятно се дължи на забавените темпове на съкращения на работни места. С настъпването на кризата работодателите обикновено съкращаваха най-нископлатените работници и служители, което на практика доведе до ръст на разходите за труд, както и на средната работна заплата.

Най-силен ръст на общите разходи за труд се отчита в образованието – 6,8% на час. Разходите за заплати в сектора са се увеличили със 7,1%, а другите разходи – с 5,4%.

Разходите за труд в държавното управление отчитат повишение от 5,9% на час, в хуманното здравеопазване и социалната работа – 5,2% на час, а в строителството – 4,6% на час.

Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения” - със 7,8%, и „Други дейности“ - с 3,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още