IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клиентите на газовите дружества ще могат да сменят доставчика по всяко време

На лицата със задължения към газови дружества ще бъде отказвана регистрация за ползване на газопреносната мрежа

11:43 | 20.12.13 г.
Клиентите на газовите дружества ще могат да сменят доставчика по всяко време

Всеки клиент ще има право да смени доставчика си на природен газ по всяко време, спазвайки условията, предварително уточнени в договорите за доставка. Това предвиждат нови правила за търговия с природен газ, публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. 

Крайният срок, в който вносителите очакват коментари по предложените текстове, изтича на 3 януари 2014 година.

При прекратяването на договора клиентът няма да дължи такси и неустойки за предсрочно прекратяване, записано е в предложението.

Промени има и по отношение на регистрацията за ползване на газопреносната мрежа. Договорите за пренос по газопреносната мрежа ще могат да се сключват само с лица, които са преминали процедура по регистрация от балансьора на съответната мрежа.

Тази регистрация потвърждава наличието на необходимите ресурси (финансови, човешки и технически) за изпълнението на задълженията им като ползватели на мрежата.

Служебна регистрация ще имат лицата, получили лиценз за обществена доставка и за краен снабдител. Новите правила предвиждат още да не бъде разрешена регистрация на лица, които имат дължими плащания към оператора или друг участник на газовия пазар в България или Европейския съюз (ЕС).

Що се отнася до балансьорите на газопреносните мрежи, те се предвижда да се определят от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Сега балансирането на пазара се осъществява от оператора на газопреносната мрежа.

Предлага се промяна и по отношение на определението на термина "балансиране" на пазара на природен газ. Според новите правила това е компенсирането на разликите между количеството природен газ, подадено от даден ползвател на газопреносната мрежа на входните точки, и количеството природен газ, изтеглено от този ползвател през изходните точки на мрежата за един газов ден.

За контрола на новите правила ще отговаря ДКЕВР, а очакванията са те да влязат в сила от 1 юли 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още