IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 декември

07:55 | 19.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 19 декември

Без обяснения БЕХ дава 191 млн. лв. за "Южен поток"

в. Капитал Daily

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще внесе 191 млн. лв. за увеличаване на капитала на проектната компания "Южен поток България". Това става ясно от поканата за провеждане на общото събрание на дружеството (решенията от общото събрание все още не са публични, но срокът за внасяне е 16 декември). Още толкова пари трябва да предостави и "Газпром". Посоченият мотив е - за да финансира "втората част от инвестиционната програма на дружеството през 2013 г.". С това увеличение капиталът на дружеството вече ще стане почти 400 млн. лв.

Стъпката е странна, тъй като през тази година така или иначе няма как да бъдат направени големи разходи. Конкурсът за избор на основен изпълнител беше прекратен от проектната компания и нов не е обявяван. В същото време Европейската комисия ясно каза на България, че ако споразумението за газопровода "Южен поток" не бъде променено, то от момента, в който той започне да работи, към страната ще потекат санкции. И на трето място, не е ясно откъде идват средствата в БЕХ (при цялата финансова криза в енергетиката) за това увеличение на капитала.

София ще търси заем от 100 млн. лв.

в. Капитал Daily

След като в края на ноември столичният зам.-кмет по транспорта Любомир Христов предложи Центърът за градска мобилност (ЦГМ) да изтегли заем до 100 млн. лв. заради натрупани близо 97 млн. лв. задължения към операторите в транспорта, предложението вероятно ще получи зелена светлина от общинския съвет днес. Докладът на Христов вече успешно премина през стопанска и бюджетна комисия и ако съветниците дадат финално одобрение, вероятно до края на годината ще бъде стартирана и тръжната процедура за избор на кредитор.

В началото на април местното ръководство сключи договор с компанията "Грант Торнтон", която трябваше да анализира финансовото състояние на градския транспорт и да предложи мерки за погасяване на дълговете му. Според консултанта последното може да се случи само чрез заем, като за обезпечение по договора ще бъдат предоставени бъдещите вземания на ЦГМ и залог на сметките на дружеството.

Първа стъпка към нова приватизация на борсата и депозитара

в. Капитал Daily

Агенцията за приватизация (АП) започна нов конкурс за избора на оценител за готвената приватизация на "Българска фондова борса - София" и "Централен депозитар". Обявата вече е публикувана, а документи за участие се приемат до 6 януари 2014 г.  Междувременно финансовото министерство представи имената на хората, с които иска да направи промени в управителите на борсата. Това бе едно от малкото държавни дружества, в които новото правителство все още не беше направило рокади в ръководството.

АП откри ограничен конкурс за изготвянето на анализи на правното състояние, информационни меморандуми и приватизационни оценки на дела на държавата в борсата (50.05%) и в депозитара (43.70%). В конкурса могат да участват физически и юридически лица или обединения, които през последните десет години имат опит в изготвянето на подобни анализи на търговски дружества, "като на поне едно от тях балансовата стойност на активите надвишава 50 млн. лв.", пише в обявата на агенцията.

ЕС се готви да забрани електронните цигари

в. Сега

Страните от Европейския съюз постигнаха споразумение, според което електронните цигари ще бъдат забранени в общността, ако три страни членки спрат употребата им на своя територия, съобщи електронното издание на "Гардиън". Според Европейската комисия електронните цигари и течностите, с които се пълнят, трябва да бъдат подложени на същия режим на лицензиране като лекарствата. Последното изискване отпадна в рамките на дебатите между 28-те страни - членки и Европейския парламент.

В същото време ЕК предложи и нов пакет от мерки за чист въздух в Европа, които трябва да подобрят качеството на въздуха на Стария континент и да стимулират научноизследователската дейност в тази сфера.

БСП и ДПС уредиха партийния комсомол с още пари и сгради от държавата

в. Сега

Спорни поправки в Закона за младежта бяха предложени от кабинета и бяха приети на първо четене вчера в парламента. С тях се отваря вратичка за допълнително финансиране на младежките партийни организации, сигнализираха депутати от ГЕРБ. Промените бяха гласувани без дебат. От БСП отказаха коментар под претекст, че не са запознати с критиките на опозицията.

С поправките се променят условията, на които трябва да отговаря една младежка организация, за да бъде призната за национално представителна. Освен досегашното изискване тя да има не по-малко от 900 членове и да извършва дейност в не по-малко от 30% от общините в страната, се добавят още няколко критерия - в нея да членуват поне 200 физически лица, да има клонове или организации, членове в минимум 6 административно-териториални области, всеки с поне 30 души. Според ГЕРБ през тази вратичка влиза една-единствена организация, създадена преди няколко години - Национален младежки форум, в която членуват младежките структури на БСП, ДПС и присъдружната на социалистите младежка секция на Земеделския съюз "Ал. Стамболийски", които ще имат определящ глас при разпределянето на 5.3 млн. лв. за 2014 г. за младежки дейности.

Правителството отвори вратите за ново раздуване на администрацията

в. Сега

Правителството направи крачка назад в административната реформа. То се отказа постепенно да намалява работещите извън утвърдената численост на министерствата. Така кабинетът сам саботира намеренията си за 10% съкращаване на администрацията през следващата година.

През октомври финансовото министерство изпрати разпореждане до всички министерства и други държавни органи да предприемат съкращение на персонала. То ще влезе в сила от 1 януари 2014 г. и ще засегне не само централната администрация, а и всички второстепенни разпоредители. Изненадващо вчера обаче министрите промениха постановление №66, с което отмениха текстовете за автоматично закриване на незаетите и освободените длъжности в т. нар. допълнително щатно разписание.

Данък десятък за тото печалби

в. Стандарт

Печалбите от хазарт да се облагат с 10% данък. Идеята е на червения депутат Румен Гечев и вече е обсъдена в парламентарната група на БСП, научи "Стандарт". Подобен налог има в САЩ и би било добре да се въведе и у нас. Но за суми над 3000 лв. например, обясни Гечев. Така малките печалби от тото и други игри няма да се облагат. Промените са обсъдени с депутати от ДПС, но ще бъдат внесени в парламента след коледната ваканция. Дотогава ще се уточни и колко точно да е необлагаемият минимум.

Изплащат влоговете при фалит до 7 дни

в. Стандарт

Вложителите ще могат да започнат да получават парите си в срок от 7 работни дни, след като е взето решение за отнемане на лиценз на банка. За това се договориха лидерите на Европейския парламент и финансовите министри на страните от ЕС. В момента има срок от 20 дни, в който трябва да започне изплащането на депозитите.

Слагането на краен срок за изплащане на парите от фонда за гарантиране на влоговете, засега не се предвижда. ЕП изисква всички влогове в ЕС до 100 000 евро да са напълно гарантирани при фалит на банка. Парите във фонда за гарантиране на депозитите във всяка страна от ЕС трябва да бъдат поне 0,8% от общия размер на влоговете, решиха финансовите министри.

Капанчета на всеки 20 км магистрала

в. Стандарт

На всеки 15-20 км от новите магистрали ще има места за почивка на шофьорите - паркинги с постоянни тоалетни и ток. На тези места ще може да се изградят заведения и дори хотели. Това стана ясно при представянето на отчета на министерството на транспорта за свършената работа по ОП "Транспорт 2007-2013" и на проектите за следващия програмен период.

Паркинги за задължителните почивки на шофьорите на камиони ще бъдат изградени както по новите участъци на автомагистралите, така и по вече пуснатите в експлоатация трасета, каза зам.-министърът на транспорта Петър Киров. В разговори сме с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за решаването на този сериозен проблем, посочи той.

Бум на незаконното месо преди празниците

в. Новинар

Близо 100 килограма незаконно месо бе конфискувано в Пловдивско. Мръвката се продавала на нерегламентирани тържища в Перущица и Кричим и нямала никакви документи за качество и произход. Незаконен пазар за месо върти търговия и в Стамболийски, съобщи пред Дарик радио и. д. директор на Областната агенция по безопасност на храните в Пловдив д-р Иван Шиков.

Той уточни, че в региона единствените регламентирани тържища за мръвки са в Раковски и Асеновград. Шиков подчерта, че е работа на кметовете да контролират незаконните пазари. Само за един месец агенцията е бракувала почти 200 килограма храни, които са изпратени за унищожение към екарисажа във Варна.

Всяко трето евро отива на Балканите

в. Новинар

Всяко трето евро от бюджета на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще бъде насочено към балканските страни, които са кандидатки за Европейския съюз.

Това стана ясно във вторник късно вечерта, когато европейските институции и държавите членки постигнаха компромис за мандата на банката за дейности извън ЕС до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още