IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва преговорите с Русия за "Южен поток" най-рано през февруари

Правилата и подходът за този газопровод са същите както и за "Северен поток", коментира Марлене Холцнер, говорител на енергийния комисар

12:58 | 14.12.13 г.
ЕК започва преговорите с Русия за "Южен поток" най-рано през февруари

През февруари или март ще започнат преговорите с Русия за „Южен поток” коментира в ефира на БНР говорителят на енергийния комисар Гюнтер Йотингер - Марлене Холцнер. През януари 2014 година ще има съгласуване на позициите на страните в ЕС.

През януари Йотингер ще посети Русия във връзка със срещата на върха „ЕС – Русия”, като очакванията са по време на разговорите да бъде повдигнат въпросът и за „Южен поток”.

Газопроводът не е приоритетен за ЕС, но ние нямаме нищо против него и не работим срещу него, коментира още Холцнер. Тя се надява по време на преговорите Москва да заеме същите позиции, както и за „Северен поток”.

Макар и много критици да посочват, че Брюксел има различни критерии що се отнася до двата газопровода, Русия е приела „Северен поток” да бъде изграден по европейските правила.

„В случая със "Северен поток" Русия се съобрази с европейските правила. Тя каза: "Искаме да изградим газопровод, това е трасето, през което той ще преминава, може ли, моля, да получим изключение от съществуващото европейско законодателство?", обясни Холцнер.

В крайна сметка ЕК е дала разрешение да не бъдат спазени европейските правила в две много важни области и "Газпром" е получила възможността да запази за себе си 50 на сто от капацитета от тръбата, както  и да определя сама тарифите - а не това да се прави от независим орган, каквато е европейската норма.

Сега европейското законодателство и подходът са същите, но Русия не е внесла искане за дерогация, а заявява, че газопроводът трябва да се подчинява не на европейските, а на международните правила.

„Просто трябва да кажем, че тук няма място за интерпретации. Ако европейска компания отиде в Русия, и иска да прави бизнес и да инвестира там, руснаците ще кажат "добре дошли сте, но трябва да спазвате нашите правила", категорична беше Холцнер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още