IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България остава на опашката в ЕС по покупателна способност на гражданите

БВП на глава от населението, изразен в стандарти за покупателната способност, е бил 47% от средното за ЕС през 2012 г.

17:00 | 12.12.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
България остава на опашката в ЕС по покупателна способност на гражданите

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в България, изразен в стандарти за покупателната способност, остава на най-ниско ниво в Европейския съюз (EC). През 2012 г. е отчетено ниво от 47% от средното за Европейския съюз през 2012 г., сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Разпределението на БВП на глава от населението в стандарти на покупателната способност остава без промяна през 2012 спрямо 2011 г. В сравнение с 2010 г. се отчита известен ръст – тогава е отчетено, че БВП на глава на населението у нас е бил 44% от средното за ЕС.

В Румъния БВП на глава от населението е бил наполовина от средното за ЕС през миналата година, а в Хърватия – 62%.

На другия полюс е Луксембург – там БВП на глада от населението е близо 2,5 пъти по-висок спрямо средното за ЕС. Следват Австрия – 130 на сто от средното равнище, Ирландия – 129%, Холандия – 128%, Швеция и Дания – с по 126%.

Около средното за ЕС се колебае разпределението на БВП на глава от населението в стандарти на покупателната способност във Великобритания, Италия, Франция, Испания.

Продължава да намалява показателят за Гърция и Португалия, като за 2012 г. достига съответно 75% и 76%.

От Евростат отчитат още, че цените са най-високи в Дания – 45% над средното за ЕС равнище, докато най-ниски ценови равнища са регистрирани в Румъния и България. От държавите извън ЕС най-високи цени са регистрирани в Норвегия и Швейцария – 65% над средното за ЕС, а най-ниски – в Сърбия, Албания и Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
България остава на опашката в ЕС по покупателна способност на гражданите --------------------------Точно поради тая причина съм се изместил на село и съм оставил гражданЯта да се опраят с проблемите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още