IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Има план за фалит на НЕК и изкупуване на активите на безценица

Важни проекти като "Южен поток" и нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат спрени, прогнозира бившият премиер

09:05 | 12.12.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов: Има план за фалит на НЕК и изкупуване на активите на безценица

Напускането на Анжела Тонева и Михаил Димитров от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) подсказва план за фалит на Националната електрическа компания (НЕК) и изкупуване на активите й на безценица.

Това подозира бившият премиер Бойко Борисов. Пред „Нова телевизия” той коментира, че е имало натиск към регулатора да бъде задържана без промяна цената на електричеството, пасивите от което ще понесе НЕК и така загубите на компанията ще се увеличат значително.

Лидерът на ГЕРБ коментира и другите енергийни проекти на правителството на Пламен Орешарски, посочвайки, че „Южен поток” не отговаря на европейското законодателство и по-специално на Третия либерализационен пакет.

Борисов посочи, че още през август ЕК официално е уведомила България, че условията трябва да се предоговорят.

Вместо това е направена първа заварка по проекта, но без договор, без сметка колко ще струва и кой ще плаща. „И най-важното – не е съгласувано с Брюксел”, коментира още Борисов. За него съдбата на проекта е ясна – той ще бъде спрян.

Провал и за седми блок на АЕЦ „Козлодуй” предрече още Борисов. „Стойнев дава през седмица коренно различни тези, които противоречат на някакво законодателство”, допълни още бившия премиер. Не може да се говори за изграждане на новата мощност без търгове, заяви още Борисов.

Управляващите са изтеглили заеми за 4,3 млрд. лева, които ще бъдат плащани от всички българи, предупреди той и допълни, че има неясни действия относно проекти с европейско финансиране. Лидерът на ГЕРБ визира идея на регионалният министър Десислава Терзиева с част от парите за магистрала "Струма" да бъде построен обходът на Габрово. 

"Тя не знае ли, че ако не бъде изпълнена част от обекта, Брюксел не плаща целия проект?", коментира Борисов.

„След време въпросът ще бъде иска ли ГЕРБ да дойде на власт при всички блокирани проекти”, заяви в заключение бившият премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Хахахаха +1Та нали онзи техен човек поясни, че това се предавало по полов път/социализъм ли, комунизъм ли.../. Толкова буквализъм има в това изказване, че представа си нямат `ората. ....Ужасно е. Не е за коментиране.Отчайваща извратеност....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
То друго голямо държавно предприятие за крадене остана ли !? Всичко останало си го поделиха комунистическите фамилии. Където и да проверите новите собственици са ***! БЕЗ изключения! За останалите е дребния бизнес /кланици, кафенета, шивашки цехчета, мебелни работилници PR агенцийки, фризьорски салончета и прочие дреболии/. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
целта е да се "усвоят парите" от проводниците и местните кръгове около ТЯХ .. а после "щедрите" печатари да си ги вземат лесно от ТЯХ - чрез всички закони, нередби и директиви - и даже и "морални закони"!! - да се освободят маймуните от натрупаното и всичко което им пречи да теглят непрестанни и големи заеми от чужд издател /чуждо задлъжняване/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Боце по-добре, като отговорен български политик, да отчете пред избирателите, чиито пари харчи, какви неотложни теми за дискусия наложиха да отърчи с патериците при приятеля си "БиБи" (Натаняху) и да сподели резултатите от рандевуто. Или всъщност точно това прави с тези лакърдии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
"Тя не знае ли, че ако не бъде изпълнена част от обекта, Брюксел не плаща целия проект?" - ами колкото и той "не знаеше", че изпълнявенето на "проекти" изцяло с пари от бюджета (целенасочено "усвояване" на бюджета) без одобрение от ЕК, не гарантира възстановяването им от Брюкселските...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още