IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 12 декември

07:22 | 12.12.13 г.
Преглед на печата за 12 декември

Гергов: Заради Националния исторически музей не пускам нови наематели в ЦУМ

В. Капитал Daily

Няколко часа след като във вторник агенция "Фокус" съобщи за неизвестни руски бизнесмени, които искат да превърнат софийския ЦУМ в музей на православието, собственикът на търговския център Георги Гергов (който първоначално не искаше да коментира) даде малко повече разяснения, но в доста различна посока. В интервю за bTV той заяви, че "не пуска нови наематели в сградата, тъй като очаква държавата да помогне за настаняването на Националния исторически музей (НИМ)". "В крайна сметка ние трябваше да търсим някакво спасение, тъй като излизат магазини, а ние не пускаме друг да влиза, за да можем да  освободим ЦУМ. За мен е по-удачно да бъде НИМ, защото ще е дългогодишен договор", каза той.

Гергов, който е областен председател на БСП в Пловдив, лансира подобна идея преди повече от две години, за което получи подкрепа и от директора му Божидар Димитров, но до сделка не се стигна. Най-добре ще е държавата да премести НИМ, защото така ще има дългосрочен договор, твърди Гергов. Интервюто на Гергов идва на фона на опитите му да се отърве от ЦУМ или да го предостави за ползване на държавата срещу заплащане.

Държавата поиска 875 000 лв. от Симеон Сакскобургготски

В. Сега

След като държавата окончателно спечели царския дворец "Кричим", тя предприе атака и по друго дело за знаков имот, който в момента е собственост на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, сестра му Мария Луиза Хробок и други наследници - "Царска Бистрица" в курорта "Боровец". Адвокатите на държавата вчера предявиха иск за 875 хил. лв. - приходи от сеч на дървен материал, от входни такси и от наема на всички имоти заедно с лихвите до завеждането на делото през 2011 г. Парите могат да бъдат присъдени, ако имотът бъде признат за държавен. Адвокатите на Сакскобургготски и сестра му пък искат, ако съдът им отнеме двореца, да получат от държавата 200 000 лв. за подобренията и инвестициите, които са правили в "Бистрица".

Дълг от 2002 г. блокира сметките на Банско

В. Сега

Старо задължение за 800 000 лв. блокира банковите сметки на община Банско, оплака се вчера кметът Георги Икономов. Проблемът е от 2002 г., когато благоевградска строителна фирма спечелила поръчка за изграждането на път от Добринище до хижа "Гоце Делчев", но в голямото бързане тогавашният градоначалник "пропуснал" да подпише договора. Фирмата представила фактури за 300 000 лв. за свършена работа, но през следващите години общината отказала да брои парите заради липсата на договор.

Бирата дава 53 млрд. евро данъци

В. Стандарт

Производството и продажбите на бира са генерирали 53 млрд. евро данъчни приходи в страните от ЕС през 2012 г. Това показва проучване на Ernst & Young за пазара на бира. Браншът е осигурил работа за 2 млн. души, като през миналата година има ръст на износа от 4%. След известен период на спад производството и обемът на потреблението в пивоварния сектор в Европа показват признаци на възстановяване.

Продават АДИС и станция на кабинета

В. Стандарт

Държавата планира да продаде 100% от капитала на "Агенция дипломатически имоти в страната" (АДИС) и почивната база на Министерски съвет в морския курорт "Св. св. Константин и Елена" през 2014 г. Това гласи планът за работа на Агенцията за приватизация през следващата година. АДИС е изключително апетитна хапка поради множеството имоти, влизащи в състава на дружеството. За неговата приватизация се заговори по времето на кабинета на ГЕРБ, но до стартирането на реална процедура така и не се стигна. Почивната станция на Министерски съвет до град Варна пък включва парк с площ 16 240 кв. м и девет сгради с различно предназначение, в това число хотел на четири етажа с басейн, медицински център, фитнес, ресторант с тераса, заседателни зали.

Наши учени правят гранитогрес от боклуци

В. Стандарт

Учени от Института по физикохимия (ИФХ) "Акад. Ростислав Каишев" са открили ползата от индустриалните отпадъци, като ги превръщат в подови настилки, подобни на гранитогрес и стъклокерамика. Отпадните продукти, които използват, са пепели от ТЕЦ-ове или от инсталациите за изгаряне на боклук. Благодарение на тази разработка може крайно да се реши проблемът с тоновете отпадъчни материали на индустрията. До подобни открития научният екип на ИФК достига благодарение на придобитата през последните 5 години техника от последно поколение.

Инспекцията по труда рови в Бургаските корабостроителници

В. Новинар

Екип на Инспекцията по труда започна щателна проверка в Бургаските корабостроителници след масовото уволнение на служители миналата седмица. Това съобщи пред Фокус шефката на отдел „Административно и правно осигуряване” в инспекцията Красимира Георгиева. Тя посочи, че инспекторите са се заели със случая чак тази сряда, тъй като едва предишния ден са научили от бургаския омбудсман и медиите за масовото съкращаване на служители от корабостроителния завод.

Център на виното отваря врати в Сухиндол

В. Новинар

Център за популяризиране на винарството и лозарството ще бъде открит в Сухиндол. Той ще се намира в къща на стар винарски род, която в момента е собственост на общината, предаде БНТ. Кметът Пламен Чернев обясни, че в изграждането на центъра ще бъдат вложени над 200 000 лв. от Програмата за развитие на селските региони. Основната му цел ще бъде популяризиране на новостите в българското винопроизводство и развитието на винен туризъм в Сухиндол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.12.13 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още