IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС успя да договори увеличение на някои силно недофинансирани клинични пътеки

Българският лекарски съюз и надзорът на НЗОК се разбраха, ще бъде подписан Национален рамков договор 2014

16:15 | 11.12.13 г.
БЛС успя да договори увеличение на някои силно недофинансирани клинични пътеки

Преговорите по Национален рамков договор за 2014 година между Българския лекарски съюз и надзора на НЗОК се оказаха успешни, след възникналото напрежение миналата седмица заради отказа на касата да увеличи средствата за някои клинични пътеки по настояване на БЛС.

Днес Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри проект на Национален рамков договор за медицинските дейности за 2014 година.

Одобрен бе и проект на Договор за приемане на обеми и цени на медицинската помощ за следващата година между НЗОК и Българския лекарски съюз (БЛС), съобщават от пресцентъра на касата.  

Според проекта за НРД 2014 касата ще заплаща повече за 27 клинични пътеки, между тях педиатрични и пътеки за раждане. В рамките на 30 дни след изписване  от болница пациентите ще имат  право освен на двата задължителни  прегледа и на изследвания  – ако лекарят прецени, че са  необходими, за сметка на лечебното  заведение за болнична медицинска помощ. 

Така общите средства за болнична помощ нарастват с 14,5 млн. лв., уточняват от лекарския съюз. Увеличение има и при извънболничната медицинска помощ. 10 млн. повече са заделени  за първична извънболнична медицинска помощ и спешна помощ, а с 1,5 млн. лв. се увеличават средствата за медико-диагностични и високоспециализирани дейности.

Спорните 5% от оперативния резерв на здравната каса ще се харчат ежемесечно за болнична помощ, а не за каквото реши Надзорният съвет на НЗОК, както беше първоначално.

Рамковият договор предвижда  и облекчена процедура при лечение на остри състояния с необходимост от последваща физиотерапия. Така например, когато пациент с инсулт е лекуван по клинична пътека в болница, лечебното заведение да може директно да го насочи за физиотерапия, без да е необходимо да го връща към общопрактикуващия лекар за направление.

При подготовка за ТЕЛК (НЕЛК) за освидетелстване или преосвидетелстване лекарите в лечебните заведения могат да прилагат медицински консултации и изследвания, извършени по друг повод.

От днес (11 декември) касата започна изплащането на неизплатените средства за септември 2014 г. на лечебните заведения за болнична медицинска помощ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още