IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дачич: Гледаме на "Южен поток" като икономически, не политически проект

Газопроводът е от взаимен интерес за България и Сърбия, коментираха премиерите на двете страни

12:12 | 11.12.13 г. 3
<p>
	Ивица Дачич (вляво) е на посещение в България. Снимка: <em>БТА</em></p>

Ивица Дачич (вляво) е на посещение в България. Снимка: БТА

Той подчерта, че между двете страни няма нито един въпрос, който да не може да бъде решен „особено заради това, че всички ние заедно живеем под едно и също слънце, тук, на Балканите.“ 

Подкрепяме интеграцията на Западните Балкани

„България винаги е подкрепяла интеграцията на страните от Западните Балкани, в частност на Сърбия, от наш интерес е нашите съседи да бъдат членки на ЕС, дори, образно казано, да премахнем границата, обект на спорове в историята чрез едно общо членство на двете страни в ЕС“, каза още Орешарски.

В първата половина на следващата година вероятно ще има съвместно заседание на кабинетите, обсъждат се и тристранни разговори с румънския кабинет. По думите на Орешарски има общи проекти, особено в контекста на Дунавската стратегия и много възможности, които могат да бъдат използвани в интерес на всички участващи страни.

Премиерът изтъкна, че в последната година има леко забавяне в стокообмена, но по-скоро това се дължи на обективни причини. „Надяваме се в следващите години да продължим с динамични темпове взаимноизгодно сътрудничество“, допълни той.

Гостът на Орешарски изтъкна, че върху разединеността на Балканите се създава изкуствена картина и регионът се третира като „регион от второ качество“, въпреки че не сме го заслужили като народи. „Много се съпротивлявам на подобни идеи. Имаме задължение пред нашите народи, пред бъдещето на нашите деца тази картина да бъде преодоляна, а тя може да бъде преодоляна само ако лидерите на Балканите си сътрудничат добре“, подчерта той.
Ивица Дачич благодари на страната ни за подкрепата за европейския път на Сърбия.

„Сърбия е направила много за изпълнението на всички критерии за членство. Имаше два ключови критерия – вътрешните реформи и напредъка в диалога с Прищина. Обща бе оценката, че за година и половина, откакто е на власт новото правителство на Сърбия, бе осъществен голям исторически напредък в това отношение“, каза той.

Сръбският премиер очаква Европейският съвет да потвърди своето решение от юни, че първата междуправителствена конференция за присъединяване на Сърбия към ЕС ще бъде проведена най-късно до края на януари следващата година. Всяко друго решение би забавило процеса на нормализирането на отношенията между Белград и Прищина, каза той.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Vladoo88
преди 10 години
*** точно за България и Сърбия е интереса. Точно. Русия е благотворителна организация... Тя интереси като нас няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Защо на снимката по време на това изявление относно поредното българско прецакване няма нито един уважаван политик от уважавана страна с ниско ниво на корупция? Това говори достатъчно за същността на проекта Южно Потъване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Орешарски, да се задавиш с пикнята ми дано !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още