IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дачич: Гледаме на "Южен поток" като икономически, не политически проект

Газопроводът е от взаимен интерес за България и Сърбия, коментираха премиерите на двете страни

12:12 | 11.12.13 г. 3
<p>
	Ивица Дачич (вляво) е на посещение в България. Снимка: <em>БТА</em></p>

Ивица Дачич (вляво) е на посещение в България. Снимка: БТА

"Гледаме на „Южен поток“ като на икономически, а не като на политически въпрос“, коментира сръбският премиер Ивица Дачич след срещата си с Пламен Орешарски. Проектът е изгоден и за България и за Сърбия и ще даде сигурност на газовите доставки, допълни от своя страна българския премиер. 

На съвместната пресконференция след срещата, Орешарски каза, че „Южен поток“ е бил сред обсъжданите теми, макар и не в детайли.

„Що се отнася до европейските изисквания по този проект, предстоят разговори и ще се съобразим в максимална степен с европейските изисквания“, допълни българският премиер. Той обаче не коментира възможността ЕС да не промени позицията си по проекта, като заяви единствено, че „на въпроси с „ако“ се отговаря след като се реализират".

"На вас ви е малко по-лесно, защото без вас „Южен поток“ няма да го има", пошегува се сръбският министър-председател Ивица Дачич.

По думите му това е въпрос, който трябва да бъде решен на високо политическо ниво, с представители на Русия и ЕС. „Сърбия няма проблем с „Южен поток“, напротив, има голям интерес да бъде реализиран, защото получаваме газ само през Украйна. Имаше периоди, в които имаше ледени зими, заради този монопол", напомни той „студените“ отношения Русия – Украйна по въпроса за газовите доставки.

Дачич беше категоричен, че в доставките на синьо гориво трябва да се прилага един и същи аршин, и когато се говори за „Северен поток“ и за „Южен поток“.

Акцент в разговорите беше поставен и на инфраструктурата. Връзките между двете страни са важни, има много резерви в тази област, каза още българският премиер. Коментирани са и трангранични проекти, които биха могли да се финансират и с донорски средства.

Истинската дипломация е насърчаване на контактите между хората, между бизнеса, взаимна търговия, изгодна за двете страни, заяви още Орешарски.

Сръбският премиер Ивица Дачич посочи, че двете страни имат близки политически и икономически интереси. Ще бъде от голямо значени страните в региона да поддържат добра взаимна ориентация в процеса на идентифициране и дефиниране на нашите интереси, което не е много характерно за страните в нашия регион – да правим нещо по рационален начин, коментира той.

Той съобщи, че от 30 март следващата година се предвижда отварянето на авиолиния Белград-София. Очаква се в бъдеще да има и линия до Варна.

Според него България и Сърбия имат голям капацитет в областта на енергетиката, селското стопанство, а потенциалът на Дунав все още не е напълно използван.

„Би трябвало да построим автомагистрала, която свързва България и Сърбия, до средата на 2016 година. Би трябвало да видим какво ще правим с железопътната връзка, една част от нея дори не е електрифицирана, а все пак сме в 21-ви век. Трябва да си поставяме големи, високи цели“, каза сръбският премиерът. По думите му двата народа си комуникират и с лоши пътища, и с лоши жп линии, но инфраструктурата е важна, ако Сърбия и България искат да са важни транзитни посоки.

Последна актуализация: 10:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Vladoo88
преди 10 години
*** точно за България и Сърбия е интереса. Точно. Русия е благотворителна организация... Тя интереси като нас няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Защо на снимката по време на това изявление относно поредното българско прецакване няма нито един уважаван политик от уважавана страна с ниско ниво на корупция? Това говори достатъчно за същността на проекта Южно Потъване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Орешарски, да се задавиш с пикнята ми дано !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още