IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева подаде оставка*

От началото на годината енергийният регулатор смени няколко председатели

08:58 | 11.12.13 г.
Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева подаде оставка*

 

Депутати от всички парламентарни групи се обединиха около тезата, че има напрежение в енергетиката. Всяка парламентарна група обаче намери различна причина за това.

Напрежението в енергетиката действително е високо, потвърди председателят на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай пред Dnes.bg. Той обясни, че Анжела Тонева действително оставя ДКЕВР в много труден момент, но щом е преценила, че не може да се справи, действително трябва да се оттегли от поста.

"Напрежението в енергетиката е 220 волта“, коментира и председателят на подкомисията за контрол на ДКЕВР Красимир Янков от Коалиция за България.

"Тази оставка според нас от "Атака" идва от лобита, които стоят в сянката на енергийния сектор на България.", заяви депутатът Любомир Владимиров. Според него лобитата са довели до напрежение, заради което Тонева е напуснала. По негови думи може да се цели разклащане на държавата по време на отоплителния сезон. Според Владимиров е ясно, че самата ДКЕВР по никакъв начин не може да се противопостави на различните интереси. Националистите отново лансираха идеята си за промяна в Закона за енергетиката, чрез която представители на гражданските организации да влязат в състава на ДКЕВР и да имат право на глас.

Според бившия енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ напрежението е дошло от намаляването на цената на тока от първи август. Приложен е натиск още при вземането на решението на 1 август, каза Добрев. Според него тогава е било обещано средствата, които ще бъдат загубени от свалянето на цената, да дойдат от други източници. Бившият министър отново припомни, че ГЕРБ са внесли предложение шефът на ДКЕВР да се избира от НС. Според него така ръководителят на ДКЕВР ще има по-голяма самостоятелност.

Явор Куюмджиев от левицата беше категоричен, че мотивите на Тонева са лични. „Мога ли да коментирам лични причини на жена, която е решила да напусне, заяви той. Напрежение в енергетиката има. Още в първия ден на това НС беше дискутирана темата, има и стъпки, които се предприемат, за да бъдат решени проблемите в енергетиката“, заяви още той.

Куюмджиев определи твърденията на Делян Добрев като „несъстоятелни“. Това е несъстоятелна теза. Правителството не може да превежда пари на държавна фирма, защото това би било неправомерна помощ. По време на предишното правителство 80 на сто от капитала на държавните дружества беше изземван от държавата, заяви той. По негови думи, ако това не се беше случвало по време на управлението на ГЕРБ, ситуацията щеше да е различна.

Куюмджиев подкрепя идеята председателят на ДКЕВР да се избира от Народното събрание.
Това е залегнало в нашата програма и след коледните празници това ще бъде обсъждано, заяви той.


 

* Информацията е допълнена със съобщението на ДКЕВР по казуса

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още