IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тристепенният модел за управление на НЗОК мина на първо четене

Промените ще внесат повече прозрачност в управлението на касата, смятат вносителите

11:14 | 10.12.13 г. 1
Тристепенният модел за управление на НЗОК мина на първо четене

Тристепенна система за управление на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заменя досегашната двустепенна, приеха депутатите на извънредното си заседание с промени в Закона за здравното осигуряване, предаде БТА.

Управителните органи на НЗОК ще бъдат Събрание на представителите, Контролен и Управителен съвет, а управителят на касата ще се нарича директор и да се избира с конкурс, а не от Народното събрание, предвиждат още промените. 

Тази форма на управление е съществувала при създаването на НЗОК и според вносителите от левицата и ДПС в най-голяма степен съответства на обществения характер на институцията. Според вносителите непрозрачната система и липсата на отстояващо интересите на здравноосигурените лица ръководство е причината за пренасочването и използването на над 1,4 милиарда лева от здравноосигурителните вноски за други цели.

След промените Събранието на представителите ще се състои от 25 души, като 13 от тях са представители на държавата, а други трима – на общините. Освен това, в Управителния съвет квотата на държавата е пет към четири, плюс представител на общините, а представители на работодателите изобщо няма да има. Така в деветчленния управленски орган на практика държавата би имала превес шест към три, коментираха от опозицията.

Основни критики срещу проектопромените бяха, че въпреки аргумента за връщане на обществения характер на институцията всъщност с промените касата се одържавява повече.

Парламентът прие още служителите на касата да не бъдат държавни по смисъла на закона, а договорните партньори на НЗОК от извънболничната помощ да могат да бъдат санкционирани с прекратяване на договор за дейност при невярно отчитане.

Вижте още в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
THE TRADER
преди 10 години
Давайте смело! Догодина четиристепенна... че има още много мъдурници да уредите на работа! Пък ефекта... абе на кой му пука за ефекта!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още