IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 декември

07:59 | 06.12.13 г.
Преглед на печата за 6 декември

38 млн. лв. глоба от Брюксел за фондовете в земеделието

в. Капитал Daily

България има пореден проблем с еврофондовете - този път става дума за програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Според писмо, с което "Капитал" разполага, през септември главна дирекция "Земеделие" към еврокомисията е уведомила страната, че ще наложи финансови корекции за над 38 млн. лв. (19.538 млн. евро) по проекти на програмата. Поводът е точно същият, както и при прекъсването на плащанията по "Околна среда" - открити слабости при контрола на проектите, както и съмнителни условия в обществени поръчки.

Отново става дума за проекти по общинските схеми - за обновяване на населените места и за създаване на основни услуги на населението в селските райони. Именно към тях ПРСР в последните години пренасочва все повече средства заради риск от загуба на пари. Общият бюджет на програмата е 3.2 млрд. евро.

Съдебната власт намери пари за бонуси, но не за компютри

в. Сега

Всички магистрати и съдебни служители ще получат коледен бонус, реши вчера Висшият съдебен съвет (ВСС). Допълнителното възнаграждение ще е 13.7% от заплатата, но не стана ясно дали ще се изчислява на базата на брутната заплата, или върху основното възнаграждение за съответната длъжност. За това ще отидат между 2.5 и 3 млн. лв. от бюджета на системата. Според ВСС те са от икономии. Съветът така и не отпусна 1.8 млн. лв., които Софийският районен съд поиска за компютри.

За разлика от други теми, по които членовете на ВСС водят дебати, бонусите минаха без никакво обсъждане и единодушно. Точката бе внесена допълнително в дневния ред и така членовете на съвета предотвратиха предварителни публикации и коментари по темата. При това бе замаскирана със загадъчната абревиатура ПОИСДТВ. Всъщност това са Правилата за определяне и изплащане на средства за допълнително трудово възнаграждение.

Изловиха десетки бракониери преди Никулден

в. Новинар

Грандиозна акция на спецченгетата хвана неподготвени 15 бракониери при езерото Мандра край Бургас, съобщи Flagman.bg. Водоемът е своеобразен язовир и е пълен с риба. При акцията са били изкарани лодки с бракониерите, а по бреговете е имало още десетина помагачи.

Изловените цигани са били подкарани към полицейските бусове в индианска нишка, хванали се един друг за раменете, за да могат ченгетата да виждат ръцете им и да ги водят по-лесно.

Германия набира БГ фермери

в. Новинар

Германия набира български младежи за работа в агросектора, съобщиха от агенцията по заетостта. Германското правителство финансира програма „Работата на моя живот”, която цели да набере млади хора от Европа за професионално обучение и намиране на работа в сектора на земеделието.

Търсят се хора за различни предприятия в провинциите Саксония, Саксония-Анхалт, Тюрингия, Баден Вюртемберг и др. Младежите ще имат възможността да работят не само в областта на земеделието, а и в туризма, строителството и логистиката.

Строят магистралата при Кресна с 830 млн. евро

в. Новинар

Лот 3 на магистрала „Струма”, който преминава през Кресненското дефиле, ще се построи с около 830 млн. евро. Очаква се отсечката да е готова най-късно през 2021 г., съобщи шефът на национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" Асен Антов пред Дарик.

"Има леки изменения в проекта, свързани с изисквания на еколозите и представителите на местната власт в общините, през които минава трасето - обясни Антов. - Ще бъдат изградени два тунела. Единият е при село Железница, който е с дължина 2 километра.

Обновяваме жп линията до Белград с европари

в. Стандарт

Жп линията София - Драгоман ще бъде напълно модернизирана със средства от новия инструмент "Европейска свързаност". Това заяви за "Стандарт" зам.-министърът на транспорта Петър Киров. В петък той ще представи проекта София - Драгоман в сръбското министерство на транспорта, където ще бъде обсъдено развитието на паневропейския Коридор 10 (Залцбург - Солун), разклонение от който е линията Ниш - Димитровград - Драгоман - София. Индикативната стойност на българския участък от проекта е 138 млн. евро.

Китай ни подарява 200 км пътища

в. Стандарт

Китайци ще ни подарят близо 200 км пътища в Североизточна България. Някои от тях ще бъдат изградени наново, а други ще се ремонтират. Това е част от сделката на китайския инвеститор с общините, на чиято територия ще бъде изграден ветроенергиен парк за 1 млрд. лв. Договорът между чуждата компания и НЕК бе сключен в четвъртък. Освен инвестиция от над 1 млрд. лв. се очаква в бюджета да влязат още 100 млн. лв. от данъци и такси за вноса на техническо оборудване за ветропарка. Паралелно с това общините ще спечелят 5,4 млн. лв. и ще бъдат разкрити над 750 работни места.

Ремотекс се готви за ефективна стачка

в. Стандарт

Работниците от радневското предприятие „Ремотекс", които от февруари насам не са получавали заплати, ще използват и последното средство за защита на своите интереси – ефективната стачка. Общата сума, която им дължат собствениците вече надхвърляла 3,5 млн. лв.

„Хората нямат друг избор след като работодателят на няколко пъти не е изпълнил своето обещание за започне да изплаща поетапно дължимите заплати", каза Валентин Вълчев, председател на миньорския синдикат към КНСБ, който в четвъртък се е срещнал с работниците. Те са стартирали подписката за ефиктивна стачка и са избрали стачен комитет, както изисква законът за уреждане на трудовите спорове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още