IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Ако Русия не предоговори условията за „Южен поток“, не участвайте в проекта

Още от август коментираме проблемните точки на проекта, заяви говорителят на енергийния комисар Йотингер

14:46 | 05.12.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Ако Русия не предоговори условията за „Южен поток“, не участвайте в проекта

Ако Русия не желае да предоговори условията по проекта „Южен поток“, ще препоръчаме на страните членки на ЕС да не участват в този газопровод. Това заяви говорителят на енергийният комисар Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер по време на обедния брифинг на Европейската комисия в Брюксел.

Коментарът е във връзка с думите на високопоставен служител на комисията, според когото „Южен поток“ нарушава европейското законодателство в три аспекта. Холцнер потвърди неговите заключения и допълни, че още от август са имали разговори със страните, членуващи в общността, по този казус.

Преди два дни енергийният комисар е изпратил и писмо до руското Министерство на енергетиката с искане за предоговоряне на двустранните споразумения. На срещата в ЕП вчера обаче руските представители са заявили, че няма да има нови преговори по проекта.

Не можем да спрем изграждането на газопровода, допълни още Холцнер в отговор на коментар, че реално строителството е почнало в България и Сърбия. Управлението на проекта обаче е друго нещо и тук ЕК може да налага наказателни процедури, ако управлението на газопровода не отговаря на европейското законодателство.

Тя обърна внимание, че проекти от такова естество обикновено се финансират с банкови заеми, а банките внимателно следят има ли одобрение от страна на европейски институции.

Разликата между „Северен поток“ и „Южен поток“ е, че при първия проект беше поискано изключение от правилата и го получиха, допълни в заключение говорителят на комисаря по енергетика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Да и бих казал, че същия модел демокрация е копиран от ЕК, с леки евробюрократични патчове. Няма наказателни лагери, но пък има резване на средства и спускането на все повече регулации за това как да седнеш в ***. Тоновете регулации ни доближават ТВЪРДЕ много до бившия СССР. Включително и новата квота за 60-40% процента за половете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Разликата между северен поток и южен поток е, че северен е към Германия и се лобира от Шрьодер, а Южебн - към България и се лобира от Р. Овч, ЕС няма да изпусне да ни такова дет се вика. Така или иначе няма как да спрем строителството, така че газопровода ще си се строи а ние ще си плащаме. До сега сливи ли имаха в устата да кажат че не отговаря а сега се сетиха. Нещо позагорчава вече от много европейска добрина и благожелателство. Не пропускат да ни наобичат хубаво.Аз само да питам, кво стана с Европроекта Набуко? Колко пари се похарчиха и колко години се загубиха да го чакаме? Имаше ли някой да не му е ясно че няма да стане?Отвартителни лицемери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Един път да ми хареса официалната позиция на България към ЕС - "По този повод българското правителство се обръща към ЕК с призив да участва по-активно в преговприте с руснаците".Тази позиция казва достатъчно и би трябвало и най-простите да разберат - България НЯМА суверинитет, нито свобода в енергийно отношение а прави само това, което Русия иска и точно така, както тя го иска без никакъв друг шанс.Ако ЕК иска (ако им стиска и могат), да участва в преговорите с руснаците, иначе ние нямаме право на нищо, освен на доброволно съгласие. Това е моделът на руската демокрация, откъдето между впрочем е взет и модела за "демокрация" в България - който не е съгласен да ходи в чужбина, тук ние определяме правилата и толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 18
deant
преди 10 години
Я, я? ЕС обвинява Русия, че притискала Украйна? Сега кой кого притиска? И като се замисля, през тези години на членство то не бе притискане, ултиматуми, съдилища, не бе чудо. Чудя се за 10 години в "митническия съюз", щеше да ни е толкова зле колкото сега с "Евроатлантическото партньорство".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 5
STRAHO
преди 10 години
Типична е "тактиката" на *** ! Когато не могат да отрекат вредата от съществуването си, все се опитват да приравнят и останалите по себе си! Тук на местно ниво: "Да калпави и ЛОШИ сме, но и ГЕРБ не са добри! " На международно ниво: "Да Съветския Съюз е империя на злото ама и Европейския бил такъв" Ха да ви видим, с кого ще ни замените! Целта е хората да се объркат и да не виждат АЛТЕРНАТИВА! Дали върши работа !? Не знам. Вие кажете! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 14
lubenmark
преди 10 години
Енергийният комисар като партийния секретар, европейския съюз като съветския съюз. Боже пази България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Хехе... той газопроводът ще се строи няколко години. До тогава - я Хамилата, я Хамиларя... хахаха...! След 2-3 години може Русия да не е същата, а може и ЕС в този му вид и характер да го няма... хахаха! Този въпрос ще се решава в Австроунгария, ние единствено можем да изследваме влиянието на българските комунисти върху ранното полово съзряване при калинките.... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
След "препоръка" от ЕС, някъде към 2016г.:Б.Б.: Ко? Не!П.О.: В Русия съм, в Русия съм!С.С.: ГЕРБ да кажат, защо се случва всичко това?!Л.М.(А.Д.): Важното е, да прочетем правилно вота на ...!В.С.: Те на нас няма да ни казват какво да правим!Р. Блок.: Винаги сме казвали, че няма разлика между управляващи и опозиция! Жалко, че хората не ни разбраха...Намери изход от словесния лабиринт :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още