IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кандидатът за оператор на енергийната борса очаква лиценза си до 18 декември

Ако не получи лиценз, дружеството ще кандидатства и пред Европейската комисия

20:39 | 04.12.13 г.
Кандидатът за оператор на енергийната борса очаква лиценза си до 18 декември

Акционерното дружество "Българска енергийна борса", което на 1 ноември подаде заявление за издаване на лиценз за оператор на българската енергийна борса, очаква до 18 декември да я получи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Срокът е изчислен според правилата за работа на регулатора, съобщи Борислав Лазаров, председател на УС на дружеството, пред БТА.

"Ако това не стане, ние ще поискаме издаване на лицензия от Европейската комисия, защото в "Българска енергийна борса" акционер е и дружество, което е борсов оператор с европейски лиценз", коментира той.

Лазаров посочи, че според европейските директиви Електроенергийният системен оператор (ЕСО) не отговаря на критериите за независим борсов оператор, защото дори и да бъде отделен от НЕК, ще остане в структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и негов принципал ще бъде Министерството на икономиката и енергетиката.

"Борсов оператор и системен оператор са две съвсем различни лицензии в енергетиката и не могат да бъдат смесвани. Това ще доведе до санкции от страна на ЕК към България", заяви Лазаров.

Лазаров цитира извадка от европейските директиви, която гласи, че "за да се гарантира пълната независимост на експлоатацията на мрежите от свързаните с доставката и производството интереси и за да се предотврати обменът на поверителна информация, едно и също лице не следва да бъде член на управителните съвети едновременно на оператор на преносна система или преносна система и на предприятие, изпълняващо някоя от функциите по производство или доставка".

По същата причина едно и също лице не следва да има правото да назначава членове на управителните съвети на оператор на преносна система или преносна система и едновременно с това да упражнява контрол или някакви права върху предприятие за производство или доставка.

"Всичко това поставя под съмнение дори и притежавания от ЕСО лиценз за системен оператор и възможността за ревизирането му", коментира още Лазаров.

ЕСО оттегли от ДКЕВР документите си, с които кандидатства за лицензия да бъде оператор на енергийната борса.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още