IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП за третото тримесечие леко ревизиран надолу

Ръстът се оказва с по 0,1 процентни пункта по-нисък до съответно 0,7% на годишна и 0,5% на тримесечна база

11:33 | 04.12.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП за третото тримесечие леко ревизиран надолу

През третото тримесечие на 2013 г. БВП възлиза на 21 590 млн. лв. по текущи цени, по 2 971 лв. на човек. Преизчислен в евро, БВП е съответно 11 039 млн., като на човек от населението се падат 1 519 евро, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Сезонно изгладените данни показват растеж от 0,7% на БВП през третото тримесечие на 2013 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и ръст от 0,5% спрямо второто тримесечие на 2013 година. Експресните данни на НСИ показаха ръст на БВП от 0,8% на годишна и 0,6% на тримесечна база

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2013 г. e 18 448 млн. лв. по текущи цени.

Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, се увеличава и достига ниво от 61,4% при 58% през съответния период на предходната година. Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 2,6 процентни пункта и достига 8,8%. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0,8 процентни пункта и достига 29,8%. 

За крайното потребление през третото тримесечие на 2013 г. се изразходват 70,5% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 20,4% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Тримесечни изменения 
 
През третото тримесечие на 2013 г. БВП нараства с 0,5% спрямо второто тримесечие на 2013 година. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0,4%.

По предварителни данни за третото тримесечие на 2013 г. крайното потребление бележи ръст от 0,2% спрямо предходното тримесечие, а бруто образуването в основен капитал нараства с 0,1%. Износът на стоки и услуги увеличава равнището си с 3,5%, а вносът на стоки и услуги с 2,3%.

Годишни изменения
 
БВП нараства с 0,7% през третото тримесечие на 2013 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност се увеличава с 0,5%.
 
По отношение на компонентите на крайното използване принос за регистрирания положителен икономически растеж има колективното потребление с 3,9%, бруто образуването на основен капитал нараства с 1,2% и износът на стоки и услуги с 8,5%. Индивидуалното крайно потребление бележи намаление с 1,2%. Вносът на стоки и услуги нараства със 7,4%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
FINTA
преди 10 години
Лъки, ние тая Виденова зима я чакаме от поне 4-5 години. :D Ама изчакай март, да излязат резултатите на годишна база. ще отчетеш 1% ръст я има, я не. Да, не е рецесия. Викат му стагнация. И тя не е от вчера, а и няма да приключи утре. И то не благодарение на момчето със странната прическа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 10 години
Абе то под 1% си е чиста стагнация и то 0,5% може в стат. грешка да влезе - все пак няма да е това тримесечие но за догодина не го виждам как ще отлепим - в лонг терм с тези дупки дето ги правят и пренасочвания + теглене на яко кредити - може и си влезем в депресия - за фалити то НЕК е достъчен на 1во четене ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 6
LuckyYou
преди 10 години
Имаше "играчи", преди 5-6 месеца, които ми говориха точно тук в този форум, че по това време държавата ще е в рецесия и едва ли не ще фалира. Те си знаят кои! Аз нарекох твърденията им пълен абсурд и им предложих да се хванем на бас - аз си трия акаунта ако държавата изпадне в рецесия, даже можеше да си помисля и заслужавам ли си дипломата. Ама ако държавата не е в рецесия, въпросните "играчи" да си изтрият акаунтите.... Щото не знам дали имат дипломи въобще. Да уточня така леко, само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 10 години
Още един примит фен на червеното в управлението.Под 1% по-добре ли е?! Ако използваме реалните данни за инфлацията, а не дефлацията от НСИ да не се окаже различен резултат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 11
LuckyYou
преди 10 години
Икономиката върви и ще бъде и по-добре... Оставката е невъзможна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 12
LuckyYou
преди 10 години
Айде сега хейтърите да ги питам къде е рецесията ??? Айде нали щяхме да фалираме КАКВО СТАВА ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още