IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 декември

07:50 | 04.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 4 декември

Парите по "Околна среда": пълна проверка или процент за загубване
в. Капитал Daily

Стотици проекти и хиляди обществени поръчки по програма "Околна среда" трябва да бъдат проверени наново или програмата да загуби процент от финансирането си. Това става ясно от писмото на Европейската комисия, което е изпратено в края на миналата седмица до София, за да обясни прекъснатите плащания по програмата. "Капитал" се запозна със съдържанието на писмото чрез източници от комисията.

Според него европейските одитори, които са били в страната през септември и октомври, са проверили наново четири проекта по програмата и са установили съществени дефекти в поръчките на проверените общини. Установените проблеми са:
- Недостатъчни финансови корекции (санкции) заради установено смесване на критерии.
- Недостатъчно дълги уведомителни срокове за подаване на оферти (според директивата на ЕК сроковете са 52 дни).
- Дискриминация на база членство в Българската търговско-промишлена палата (не е била дадена възможност за кандидатстване на фирми, членуващи в подобни организации в чужбина).
- Неравнопоставено третиране на кандидатите (в един ревизиран случай е имало кандидат, който е трябвало да отпадне, ако са били приложени правилата за останалите).

Как управляващите се сдобиха със 121-вия депутат
в. Капитал Daily

Половин година след началото на работата на това Народно събрание първото напускане на парламентарна група от депутат е вече факт. В началото на днешното извънредно заседание на парламента председателят Михаил Миков съобщи в пленарна зала, че народният представител от ГЕРБ Георги Марков е депозирал молба за напускане на парламентарната група и е пожелал да стане независим. С това депутатите на бившата управляваща партия стават 96.

Напускането на Георги Марков не е от чак толкова голямо значение за ГЕРБ, но е ключово за двете управляващи партии БСП и ДПС. Досега те имаха 120 народни представители и не им достигаше един глас за сформирането на мнозинство. Това най-вече касаеше осигуряването на кворума в пленарна зала, необходим за започването на работата на парламента, поради което БСП и ДПС бяха зависими от гласовете на "Атака".

Похарченото за битката с конфликта на интереси изпреварва резултатите
в. Сега

За тригодишното си съществуване Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) не е показала особена ефективност - едва 11 доведени докрай производства, но пък е изхарчила 3.5 млн. лв. Това е констатирала парламентарната анкетна комисия, която проучва дейността на държавния орган. Депутатското разследване започна през септември по настояване на БСП, ДПС и "Атака" след скандала с откритото от прокуратурата тефтерче на бившия шеф на КПУКИ Филип Златанов. В него се съдържаха инструкции кой от политиците "да се удари".

Според председателя на органа в НС Кирил Добрев (БСП), откакто ГЕРБ са създали КПУКИ през ноември 2010 г. до сега, органът е водил 868 преписки, от които едва 183 са били приключени в законовия срок от два месеца. В 103 случая е бил установен конфликт на интереси, но 92 от решенията са паднали в съда.

Екоминистерството засилва контрола над ГМО, за да спре наказателна процедура
в. Сега

Министерството на околната среда и водите пусна за обсъждане промени в Закона за ГМО, с които се цели отмяна на една от 14-те наказателни процедури срещу България в областта на екологията. Според текста се въвежда задължение работата с ГМО в лаборатории за ваксини и др. да се извършва в регистрирани от екоминистерството помещения, които осигуряват адекватна защита дори когато дадените организми не представляват риск за здравето на човека, животните и околната среда. Това ще доведе до прекратяване на процедурата, обещава министър Искра Михайлова в доклада си до Министерски съвет.

През април 2012 г. Европейската комисия прикани България да включи в обхвата по контрол и дейности с ГМО без риск за човешкото здраве и околната среда, така че защитата да е пълна и уеднаквена с европейските изисквания. Контролни и регулаторни функции в областта на ГМО имат още няколко институции - социалното министерството, Изпълнителната агенция по околната среда, Българската агенция по безопасност на храните, Изпълнителната агенция по лекарствата и Агенция "Митници".


Суперболница под пагон
в. Стандарт

Властта обмисля да слее две от големите ведомствени болници - ВМА и клиниката на МВР, научи "Стандарт" от два различни източника. Совалките текат от няколко месеца, но решение все още няма. Това не е първият опит да се окрупнят двете структури. Подобна идея имаше дори ГЕРБ. Тя бе лансирана лично от бившия вицепремиер Цветан Цветанов. До официално решение обаче и тогава не се стигна.

Една от основните причини за вливането на МВР болница във ВМА е намаляването на разходите чрез премахването на дублиращите се структури и оптимизиране на управлението. Идеята е да се създаде обща шапка, която да управлява клиниките, а хората в тях да се запазят. За да се направи подобна промяна обаче, са нужни поне няколко месеца, защото трябва да се инициират законови промени.

В България масово се продава опасна течност за чистачки
в. Новинар

Всички продукти, които съдържат метанол, са забранени в страните от Европейския съюз. Миналата година Финландия забрани химикалки, които са с непосредствен токсичен ефект и съдържат 3% метанол. През май в Полша бе забранена продажбата на продукти за широко потребление, съдържащи повече от 3% метанол, в която категория попада течността за чистачки.

Добрите европейски практики не само че остават без приложение в България, но тази опасна течност се продава дори на промоция и е два пъти по-евтина от безопасната етанолова течност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още