IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болницата в Девин възстановява дейността си

Кабинетът отпусна 700 хил. лв. по бюджета на общината за тази цел

16:25 | 27.11.13 г.
Болницата в Девин възстановява дейността си

Министерският съвет отпусна 700 хил. лв. за възстановяване дейността на болницата в Девин. Така се осигурява достъпът до болнична медицинска помощ на населението от три общини - Девин, Борино и Доспат, които бяха лишени от лечебното заведение през юли 2011 година заради дългове от 2 млн. лв. и запор на сметките, наложен от страна на кредитори.

Правителството е одобрило допълнителни бюджетни средства по бюджета на община Девин в посочения размер за възстановяване дейността на "Многопрофилна болница за активно лечение - Девин" ЕАД, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Средства ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет, уточняват от кабинета.

Припомняме, че през октомври 2010 година жители на трите общини протестираха с искане да се възстанови работата на болницата. Тогавашният финансов министър Симеон Дянков предложи разкриване на филиал на МБАЛ-Смолян в Девин чрез учредяване на дъщерно дружество на смолянската болница или болницата в Девин да се преобразува в държавна при условие, че общинският съвет предостави на филиала сградата на досегашната общинска болница в града.

Решението да бъде създадено дъщерно дружество на смолянската болница в Девин беше взето през февруари тази година от съвета на директорите на болницата в Смолян.

През април, по време на служебното правителство, здравното министерство предложи Министерството на финансите да съдейства на общинските власти за освобождаване от сегашните тежести на запорираната сграда на болницата чрез прехвърлянето им към друга общинска собственост.

Служебният министър предприе и стъпки докато заработи болницата да бъдат разкрити мобилни кабинети за осигуряването на болнична помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още