IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

47% от британците не искат българи и румънци на Острова

Повече от половината от анкетираните британски граждани смятат, че имиграцията се е отразила негативно на страната им

21:38 | 25.11.13 г.
47% от британците не искат българи и румънци на Острова

Почти половината британци са на мнение, че на румънците и българите не бива да се дава право да живеят и работят във Великобритания, стана ясно от цитирано от Daily Telegraph допитване.

Според социологически сондаж на Channel 5 47% от британците смятат, че имигранти от двете страни не бива да имат право да живеят, работят и да получават социални помощи във Великобритания. 56 на сто от запитаните пък мислят, че имиграцията се е отразила негативно на страната им, пише БТА.

Според огласеното днес допитване едва една четвърт от анкетираните смятат, че румънците и българите трябва да бъдат третирани като останалите граждани на Европейския съюз. 18 на сто отчитат, че гражданите от тези две страни трябва да имат по-ограничени права да живеят, работят и да се ползват от британската система за социални помощи.

Допитването стана факт, след като Daily Telegraph съобщи, че британското вътрешно министерство не е отхвърлило нито една молба на британски работодатели да наемат български работници от 2007 г. насам, както каза българският посланик.

Посланик Константин Димитров заяви, че не е чул молба за разрешително за работа да е била отхвърлена, въпреки че служителите на британската гранична служба са инструктирани да отказват молби, ако за съответното работно място има британски кандидат.

Димитров настоя също българите, които се местят във Великобритания, да не бъдат наричани имигранти.
„Българите не са имигранти. Българите са членове на Европейския съюз и се движат свободно в границите на ЕС, включително във Великобритания“, заяви пред британското издание дипломатът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още