IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задават се най-тежките месеци за правителството

Ако се стигне до предсрочен вот, правителство ще бъде съставено трудно заради сложната “парламентарна конфигурация”, която се очертава, според политолог

10:18 | 23.11.13 г. 7
Задават се най-тежките месеци за правителството

Зимните месеци ще бъдат най-тежките за правителството, защото се очакват социални протести. Това коментира в интервю за Dnes.bg Димитър Ганев, политолог от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

“С основание можем да очакваме социални протести. Те може да са два вида – организирани от синдикати, каквито вече наблюдаваме, както и спонтанни”, коментира Ганев.

“Тези протести ще са с подчертан социален елемент, а вълнения на социални теми са много по-опасни за това правителство, защото лайтмотив на това управление е именно социалната политика”, посочва още той.

Евентуално спиране на парите по други европейски програми също ще нанесе тежък удар върху международната легитимност на това управление. “Вече близо половин година не е имало задгранични посещения на Пламен Орешарски, освен едно в Китай. Някои говорят за международна изолация на това правителство.  Ако спрат и парите по европейски програми, това ще е нов тежък европейски удар”, допълва Димитър Ганев.

Той припомня, че през декември се очаква и докладът на Европейската комисия за България, който по думите му няма основания да бъде положителен.

“Ако в крайна сметка правителството успее да удържи тези социални настроения, отиваме на европейски избори без парламентарни”, прогнозира политологът. Ако обаче се стигне до предсрочен вот, правителство ще бъде съставено трудно заради сложната “парламентарна конфигурация”, която се очертава.

“Най-вероятно ще имаме два големи лагера – единият от БСП и ДПС, другият от ГЕРБ и Реформаторския блок, въпреки че трудно можем да говорим за втори лагер, след категоричните заявки на реформаторите, че няма да единодействат с партията на Борисов. ГЕРБ продължават да са в политическа изолация. Твърде възможно е „златната акция” отново да се държи от някои от по-малки играчи, които имат шансове да попаднат в парламента, а именно – Атака, НФСБ и партията на Бареков”, коментира Ганев.

Според него остава и възможността за „голяма коалиция” между БСП и ГЕРБ, но той прогнозира, че “няколко часа след обявяването й ще има нови протести”. “Всъщност ми е трудно да си представя управленска конфигурация, която ще бъде приета с надежда и оптимизъм от обществото”, заключава Димитър Ганев.

Цялото интервю четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
Кога пък на БСП и е пукало за електората и?Той нейния електорат не мисли, той изпълнява като му кажат "пусни бюлетина No еди коя си" и до там им приключват взаимоотношенията.Евентуално от БСП могат да му увеличат леко помощите. Примерно като вземат 1 милиард да пуснат къде 50-100 милиона за социални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Тая визита и договорките на Стойнев в САЩ си е част от голямата игра, която сме принудени да играем. Продават ни политически акции. Волен като нищо сега ще скочи, но и платената част от протестите може да позамре. Ако не почнат да плащат руснаците на други протестиращи, ако сметнат, че един Южен паток не стига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
Да, обаче електоратът на БСП не иска министрите да ходят в САЩ и да купуват американски реактори, вместо руски, защото знаят как бие ток от американска централа! Така че, на следващите избори СерГейко може да бъде попарен както Боце на предишните и да ни управлява коалиция между Бареков, Волен и Доган... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 24
alexx
преди 10 години
Анализатори-разбирачи бол :D Със заемите ще се закрепят през зимата, дори и спадът в приходната част да продължи. Иначе икономиката показва леки признаци на съживяване, много леки, но ги има. А за международната изолация трудно може да говори, когато министри ходят на посещения в САЩ, Китай, Израел и Русия. Срещите на върха в ЕС не ги броя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
"Мда, ама не" - към статията. Не към Иванов. С него съм съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 6
abdul
преди 10 години
:-)) Мда, ама не. Тва са социалисти ! До пролетта ще копаят дъното. След това ще дойдат "гадните" с ограниченията. Отровен е социализма за всеки образован народ. Ще пати, дорде не поумнее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
нищо, още малко неща останаха за разписване, после маймуните са оправени за 2 правителства напред ;)))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още