IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Алексиев: Чуждите инвестиции през 2014 ще са основно в Южна България

В Северна България се очаква запазване на нивата от тази година и дори спад, коментира икономистът от ИПИ

19:27 | 21.11.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Явор Алексиев: Чуждите инвестиции през 2014 ще са основно в Южна България

И през следващата година чуждестранните инвестиции отново ще се насочат предимно към Южна България, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев.

Особено активизиране на икономическата активност се очаква в областите Пазарджик и Бургас.

Данните от мащабен анализ на ИПИ сочат, че през следващата година в голяма част от областите в Северна България ще има запазване на нивата на инвестиционната активност и дори спад. По-голяма динамика се очаква да има в Добрич и Шумен, посочи Алексиев.

Той поясни, че по-бурното развитие на определени области от Южна България през последните години е свързано с фокусирането на изпълнението на инфраструктурни проекти, довели до създаване и на повече работни места.

„В Северна България ги нямаше тези големи икономически центрове. Днес на север единствено Варна е силният притегателен център, но нейното териториално местоположение и отдалеченост предопределят и по-бавното й възстановяване“, коментира икономистът.

Той подчерта, че за втора поредна година София-град се обособява като област с по-различно социално и икономическо развитие спрямо останалите области.

Според Алексиев прилагането на национални политики трябва да бъде съобразено с регионалните особености. По думите на икономиста предстоящото въвеждането на необлагаемия минимум няма се отрази на работещите в София, но сериозно ще рефлектира върху областите от Северозападна и Североизточна България, където са и най-бедните региони.

Несъобразяването с регионалните особености ще задълбочи още повече пропастта в икономическото развитие, коментира още икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
JohnDough
преди 10 години
Откъде го изкопахте тоя? На 26 се чудя дали е станал или още е на 25 и половина и ще дава "експертни мнения". И да не говорим, че никъде не е работил никога, само "консултант" е бил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
"Той поясни, че по-бурното развитие на определени области от Южна България през последните години е свързано с фокусирането на изпълнението на инфраструктурни проекти, довели до създаване и на повече работни места."Тази тенденция ще продължи - почти всички средства от ОП Транспорт 14-20 ще се излеят за 15-километровия тунел при Кресна и за софийското метро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
kane
преди 10 години
По-скоро бих ги нарекъл търсачи на евтин труд в държава с малки и липсващи регулации за правата на работниците и служителите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
След като не са спрели да ни "оправят", значи обективно погледанто ще намаляват навсякъде ПЧИ ... мо имаче субективно, маймуните могат да си въобразяват всичко, то ако не съществуваше субективната гледна точка, маймуните да се бяха гръмнали вкупом ;))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
На какъв боб го позна това? Смилянски може би :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още