IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП с ръст от 0,8% на годишна и 0,6% на тримесечна база

Индивидуалното потребление се понижава в трето поредно тримесечие на годишна база

11:32 | 14.11.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП с ръст от 0,8% на годишна и 0,6% на тримесечна база

През третото тримесечие на 2013 г. БВП нараства с 0,8% спрямо същото тримесечие на предходната година и с 0,6% спрямо второто тримесечие на 2013 година, показват експресните данни на Националния статистически институт.

БВП в номинално изражение достига 21,215 млрд. лева. Реализираната добавена стойност през третото тримесечие на 2013 г. е 18,076 млрд. лв., като най-голям дял формира секторът на услугите (61,2%), следван от индустриалния (29,9%) и аграрния сектор (8,9%).

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (69,1%), което в стойностно изражение възлиза на 14,667 млрд. лева. През третото тримесечие на 2013 г. бруто капиталообразуването в основен капитал е 4,439 млрд. лв. и заема 20,9% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

Тримесечни изменения

През третото тримесечие на 2013 г. спрямо второто тримесечие на същата година БВП нараства с 0.6%. За същия период брутната добавена стойност се увеличава с 0,4%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през третото тримесечие на 2013 г. най-голям ръст бележи износът на стоки и услуги с 1,8%. Крайното потребление бележи ръст с 0,2%, докато бруто образуването в основен капитал регистрира ръст от 0,1%.

Годишни изменения

През третото тримесечие на 2013 г. БВП нараства с 0,8% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност за същия период се увеличава с 0,5%. Увеличение е регистрирано и в трите икономически сектора - аграрен, индустрия и услуги - съответно с 3,4, 0,8 и 1,0%.

По отношение на компонентите на крайното използване е регистриран положителен икономически растеж на колективното потребление с 2,1% в сравнение със същия период на предходната година. Бруто капиталообразуването в основен капитал отчита ръст спрямо третото тримесечие на предходната година с 1,2%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 6,7%, а вносът на стоки и услуги - с 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ако са истински данните не са никак лоши. Въпреки всички политически и етнически трусове, "лошо" наследство... Днеска Франция е пак на минус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
dex
преди 10 години
Инвестора гледам не са се задълбочили особено, просто са копирали прессъобщението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
dex
преди 10 години
БВП в номинално изражение пада за първи път от доста време насам. За да докарат ръст са си играли с дефлатора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
hellwitch
преди 10 години
Добра новина.Потреблението е започнало да се пробужда. Предполагам, че е заради подобрението в условията на кредитиране от банките.Ако в ЕС възстановяването продължи следващите тримесечия ще има допълнителен ръст и в износа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
milioner4e
преди 10 години
По-скоро е добра новина, но трябваше да е повече, и ако не беше цялата тази олелия, заложеното в бюджета от миналата година щеше се изпълни, именно около 1,3-1,5%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
MrSi
преди 10 години
Добра новина. Въпреки нестихващите протести , несигурност , дефлация , рязък спад на чуждестранните инвестиции и т.н. Това говори за една стабилна икономика. Мислех че сме по-слабички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още