IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Не е вярно, че миньорите са в стачна готовност

Само ръководството на КНСБ иска стачка в "Мини Марица - изток", смята енергийният министър

18:27 | 13.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стойнев: Не е вярно, че миньорите са в стачна готовност

До края на тази седмица или най-късно в началото на следващата 60 млн. лева ще постъпят във въгледобивното предприятие „Мини Марица-изток“, за което дружеството и синдикатите са уведомени. Това съобщи енергийният министър Драгомир Стойнев на извънреден брифинг, пише Министерството на икономиката и енергетиката.

Изявлението е по повод предупрежденията на КНСБ за предстоящи стачни действия на миньорите в държавното дружество. Енергийният министър обаче е убеден, че миньорите нямат готовност за стачка, а намеренията са били изразени единствено от ръководството на синдиката.

По думите на Стойнев в момента мините се работи на четири смени и всички заплати и социални плащания са изцяло изплатени на служителите. За първи път от 20 години е достигнат рекорден добив от 3,5 млн. тона въглища за месец октомври.

Припомняме, че данните на Националния статистическия институт (НСИ) за септември показват, че в страната са добити общо 2,7 млн. тона твърди горива. Спрямо август понижението е в рамките на 9 на сто, а на годишна база спадът надхвърля 13%.

Стойнев гарантира още, че "Мини Марица - изток" ще остане държавно предприятие и ще бъде спасено от фалит. От началото на 2014 година пък ще бъде анализирано дали е възможно ново увеличение на цената на въглищата.

"Правя всичко възможно системата да се оздрави и хората да получават заплатите си. Проблемите на миньорите не могат да се решат с магическа пръчка, но стъпка по стъпка предприемаме правилните действия за оздравяване на енергийната система", допълни още той.

В началото на мандата на кабинета Орешарски комплексът „Марица-изток“ работеше на минимална мощност и миньорите бяха заети на 2 смени вместо на 4, както е сега, обяви още Стойнев и допълни, че след направените промени в Закона за енергетиката е увеличен износът на електроенергия от страната и се гарантира натоварване на всички производители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още