IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Нищо не е направено за избягване на газова криза

Има голяма група български граждани, които са работещи бедни, посочи министър-председателят

19:18 | 08.11.13 г. 6
Орешарски: Нищо не е направено за избягване на газова криза

Почти нищо не е направено за избягване на газова криза, въпреки че от 2008 г. имахме осигурено европейско финансиране, заяви премиерът Пламен Орешарски в Кърджали.

Във връзка с решаване на проблема с доставките на газ ускоряваме изграждането и обезпечаването на реална диверсификация чрез интерконектор към съседна Гърция.

"Вярно е, че има забавяне на този проблем, въпреки че още от 2008 година имахме осигурено европейско финансиране", заяви Орешарски. По думите му това реално ще стане през 2014 година.

Премиерът подчерта, че са необходими предпоставки за намаляване на безработицата и за растеж на доходите. "Може да намалим бедността, само като създадем условия за икономическо развитие", заяви министър-председателят след срещата си с областния управител, с кметовете и с народни представители от област Кърджали. 

"Има голяма група български граждани, които са работещи бедни”, посочи той. Според него важни са както социалните мерки, така и бизнес стимулите.

"Ще насърчим реализирането на бизнес проекти по всякакъв начин, в това число, където е необходимо и финансово. Считаме, че всяка предпоставка, която създава условия за развитие на бизнеса и за растеж на икономиката, си заслужава да се подкрепя", каза премиерът.

Орешарски не коментира оставката на Христо Бисеров от всички постове в ДПС и в Народното събрание и препрати въпросите към прокуратурата.

"Активният диалог и взаимодействие между централната и местната власт ще продължат в рамките на мандата", увери министър-председателят. "Предстои изготвяне на пътна карта за децентрализация през следващия период", отбеляза още той.

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков каза, че е насрочил във вторник Консултативен съвет в търсене на решения за изплащането на субсидиите на животновъдите. "За момента имаме възможност да платим 50%, а останалите ще бъдат платени през януари", каза Греков.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева каза, че заради изместване коритото на река Върбица са възникнали проблеми и това е удължило пусковия срок на 24-километровата пътна отсечка Джебел - Подкова в посока към прохода Маказа. Отсечката значително ще скъси разстоянието от Кърджали до гръцкия град Комотини.

"Ще се опитаме или в края на тази, или в началото на следващата година да пуснем пътя", каза министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още