IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 ноември

07:38 | 07.11.13 г.
Преглед на печата за 7 ноември

Китайските електробуси подминаха Брезник

В. Капитал Daily

Първият секретар на китайското посолство, представители на местната власт, директори на агенции... Ако се съди по списъка на гостите, които присъстваха на официалното подписване на учредителния договор на "Авто груп моторс" между китайската BYD и българската "Булминерал" преди близо година в град Брезник край Перник, обявеният тогава проект за завод за сглобяване на електрически автобуси в града изглеждаше сигурен. Нещо повече - в началото на март българският партньор съобщи, че първата бройка вече е готова и изпратена за тестове в Холандия, където се намира европейското подразделение на компанията.

Необичайно дългото отлагане на регистрацията на смесеното дружество обаче породи съмнения дали няма промяна в плановете и, както се оказва, с основание. Единадесет месеца по-късно вече е ясно, че автобусите на BYD няма да носят надпис Made in Bulgaria. Това се разбра индиректно от изказване на висш служител на BYD наскоро. Информацията беше потвърдена пред "Капитал Daily" и от "Булминерал".

Управляващите одържавяват напълно здравната каса

В. Сега

Бизнесът и синдикатите на практика ще останат без никаква власт в управлението на здравната каса, макар че техните членове внасят 2/3 от осигуровките. Това става ясно от внесените в парламента промени в Закона за здравното осигуряване от БСП и ДПС. С тях се възстановява тристепенният модел на управление на касата чрез възстановяване на Събранието на представителите, Контролния съвет и Управителния съвет, който ще поеме функциите на Надзорния. Управителят на НЗОК ще стане директор и ще се избира с конкурс, а не от парламента. Така ще се парира евентуалното връщане на бившия управител Пламен Цеков, ако Конституционният съд реши, че освобождаването му е било противоконституционно.

Столичният градски транспорт заобиколи закона за връзката с НАП

В. Сега

Столична община елегантно се измъкна от законовото си задължение да свърже автобусите от градския транспорт към Националната агенция за приходите от 1 януари догодина. Тази промяна беше регламентирана още миналото лято с изменения в Закона за автомобилните превози с цел намаляване на сивия сектор. Според чл. 39 от закона всички билети трябва да бъдат издадени от фискално устройство, като това важи за всички автобуси.

Въпреки че общински съветници са внесли доклад за привеждане на наредбата за пътуване с градския транспорт в съответствие със закона, то ефектът е точно обратният - общината заобикаля нормативното изискване.

Върнаха ни златен имот в Истанбул

В. Стандарт

Църквата си върна златен имот в Турция. С възстановяване на собствеността си българите удариха бинго. С такива заглавия гръмнаха турските медии днес. Така комшиите реагираха на връщането на екзархийски имот на българската православна община в престижния истанбулски квартал "Шишли".

Неговата цена в момента е 600 милиона турски лири, обяви зам.-шефът на Камарата на брокерите на недвижими имоти в града Низаметтин Аша. Турските медиите цитират Васил Лязе - председател на Управителния съвет на фондация "Български православен храм Св. Стефан в Цариград", според който вече се договорили с фирмата "Таш Япъ" в споменатия парцел да се строи срещу дял от сградата.

От фонда за общините: 277 млн. за вода и пътища

В. Стандарт

За над половината средства, предвидени в бюджет 2014 за растеж на регионите, ще се бори строителното министерство. Това заяви пред депутатите в ресорната комисия министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Ако успее да преодолее конкуренцията на общините и другите ведомства, МРР ще даде 35 млн. лв. от тези средства за борба с безводието.

Парите ще бъдат насочени към населените места, които са с воден режим, обясни Терзиева. С останалите 242 млн. лв. могат да бъдат основно ремонтирани близо 700 км републикански пътища.

Чакат 14 000 ранни пенсионери

В. Стандарт

Нови 14 000 пенсионери ще има догодина. Това ще се случи, ако парламентът гласува възможността за предсрочно излизане в пенсия на хора, на които не им достигат до 2 години на стаж или възраст. Разчетът, направен от НОИ, показва, че тази мярка ще изисква 30,5 млн. лв. допълнителни разходи. Тя трябва да бъде гласувана днес в пленарна зала на първо четене. Промяната, внесена от БСП обаче, не среща подкрепа от другите политически партии, дори и от ДПС. Най-вероятно тя няма да мине.

100 лева за ден на ски в Алпите

В. Новинар

Почивките в планинските курорти, както и оборудването за зимни спортове, поевтиняха двойно преди началото на сезона. Туроператорите се надпреварват с изгодни оферти за нощувки в родните зимни комплекси. Предлагат се и изключително изгодни оферти за ски в чужбина. Най-предпочитани са пакетите за ски в Алпите.

За еднодневен престой в град Залцбург трябва да приготвите 100 лв. В цената влиза настаняване в 4-звезден хотел без осигурен транспорт и храна. Разрешено е да вземете и домашния си любимец. За същата сума може да си резервирате хотел в Троянския Балкан.  Ако искате да изкарате почивката си на родните писти, пригответе между 70 и 150 лв. за хотел в Пампорово, като цените са актуални от ноември до март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още