IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите още вярват, че икономиката се развива добре

По отношение на личните финанси обаче оптимизмът се изпарява сред градското население, показа проучването на НСИ

11:44 | 05.11.13 г.
Потребителите още вярват, че икономиката се развива добре

Оптимистичните настроения сред потребителите намаляват, показа проучването на Националния статистически институт през октомври. Данните показват, че общият показател на доверие на потребителите намалява с 0,9% спрямо предишното проучване, провело се през юли.

Основната причина е пониженото доверие сред градското население, показва статистиката.

Като цяло градското население е по-песимистично настроено за личните си финанси спрямо лятото. За разлика от тях в живеещите в селските региони са по-оптимистично настроени за следващите месеци и балансовият показател се увеличава с 2 пункта.

В същото време общата оценка на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните 12 месеца се подобрява – балансовият показател се покачва с 2,1 пункта. Прогнозите за следващите 12 месеца са също по-благоприятни.

Потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо в сравнение с оценките, регистрирани от предходната анкета. Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца преобладават предвижданията, че тя ще продължи да се увеличава.

През октомври по-голямата част от потребителите оценяват икономическата ситуация в страната като неблагоприятна за спестяване. Последната анкета отчита и леко влошаване на общата оценка да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба в настоящата ситуация. Потребителите продължават да регистрират отрицателната си нагласа и по отношение на извършването на разходи за „покупка на кола”, за „покупка или построяване на жилище (вила)” и за „подобрения в дома” през следващите дванадесет месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още