IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки рекордната зърнена реколта борсовите цени на пшеницата се повишават

Цената на царевицата падна с 30% на годишна база, при слънчогледа понижението е 38%

11:33 | 05.11.13 г.
Въпреки рекордната зърнена реколта борсовите цени на пшеницата се повишават

Производството на царевица

В света тази година се очаква производството на царевица да достигне 948 млн. тона, което също е исторически рекорд. В сравнение с миналата година добивите се очаква да се увеличат с 85 млн. тона, сочат данните на Световния съвет по зърното. Запасите от царевица се очаква да се увеличат до 152 млн. тона, а потреблението да достигне 922 млн. тона, сочат борсовите анализи.

Заради добрата реколта, която изненада повечето анализатори, цената на фуражната култура падна с около 30% на годишна база. В САЩ царевицата в момента се продава за 211 долара на тон, което е понижение от 35%. В Унгария тя се търгува по 202 долара за тон, с 38% по-евтино спрямо миналата година. Във Франция царевицата се продава по 235 долара за тон, като поевтиняването е с 29%.

В България царевицата поевтинява на годишна база с 34% до 250 лева за тон спрямо цената от миналогодишната реколта. Макар и в бюлетина на борсата да има сделки и на по-високи нива, това са доставки по Закона за обществените поръчки, с включени транспортни разходи.

Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още