IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметките за ток може да се понижат с 10% спрямо миналата зима

Според ЧЕЗ това зависи от личното потребление и от мерките за енергийна ефективност

15:37 | 04.11.13 г.
Сметките за ток може да се понижат с 10% спрямо миналата зима

Домакинствата могат да очакват намаление на сметките си за ток с над 10 на сто спрямо миналата зима, заявиха на пресконференция директори на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Това обаче зависи от характера на личното потребление и от мерките за енергийна ефективност.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал заяви, че клиентите не бива да очакват по-ниски сметки за ток през октомври спрямо летните месеци, защото макар че цената на тока бе намалена през август, то през октомври, ноември и декември потреблението на електрическа енергия се увеличава заради настъпването на есента и зимата, съобщи БТА.

За намаляването на сметките на ток е много важно клиентите да вземат мерки за енергийна ефективност и ЧЕЗ ще започне разяснителна кампания за това, заяви Докладал. Дружеството е подготвило брошура, която може да бъде получена в клиентските центрове или да бъде видяна в интернет-страницата на ЧЕЗ.

През миналата година в края на декември със струпването на много почивни дни беше допуснат по-дълъг период на отчет и това е допринесло за по-високите сметки за ток, то тази година са предприети всички мерки това да не се случи - отчетът ще бъде извършен в регулярния интервал, увери Димчо Станев - директор "Обслужване на клиентите".

Изчисленията на ЧЕЗ на база на данните за периода 2009-2012 г. показват, че потреблението на електроенергия през ноември и декември нараства съответно с 28 и 39 процента спрямо септември. За октомври прогнозата на ЧЕЗ е, че консумацията ще е с 18 на сто по-висока от тази през септември, когато тя е била 969 мегавата за територията, обслужвана от ЧЕЗ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още