IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алфа Рисърч: Доверието към правителството падна под 20%

Агенцията отчита тревожен спад на доверието в българските институции през октомври и положителни оценки за "Атака"

12:27 | 04.11.13 г. 5
Алфа Рисърч: Доверието към правителството падна под 20%

Поведението на ГЕРБ също води до загуба на поддръжници – от 17,1% до 16,5% през октомври. Значим е отливът в столицата и особено сред студентите, съобщават още от агенцията. Доверието в Бойко Борисов намалява от 28% до 24% от анкетираните.

Подкрепата за ДПС остава без промяна – 6,1%, макар и да е налице спад на доверието в лидера на партията – Лютви Местан до 12%.

Данните обаче показват, че се връща доверието във Волен Сидеров и неговата партия „Атака”. Подкрепата за партията расте от 1,6% до 3%, а одобрението в Сидеров – от 5% до 7%. Според проучването националистите успяват да спечелят от радикалните си позиции по въпроса с бежанците.

Проучването на „Алфа Рисърч” показва и каква несигурност има в обществото по отношение на бежанците от Сирия у нас. 58% от анкетираните смятат, че обективна и конкретна информация по въпросите на бежанците липсва, срещу едва 17%, които се чувстват достатъчно информирани.

Още по-висок дял – 62% са на мнение, че институциите са неподготвени за справяне с проблемите на бежанците. Само 8% оценяват положително капацитета на държавата.

Опасенията от идването на бежанците са няколко за 78% те ще погълнат прекалено много финансови средства. Над 60 на сто пък се опасяват от рискове за здравето и увеличаване на престъпността в районите, където живеят бежанци.

59% виждат опасност за националната сигурност. На по-заден план за момента остават подхранваните от националистите тези за риск от тероризъм (48%) и заемане на работни места на пазара на труда (45%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Не мразим министрите, мразим методите, чрез които позволявате България да бъде източвана през руските проекти за да не може народът вече 2 поколения след 1989 г. да излезе от мизерията и нищетата а да си остане в най-низките неща.БСП и вашите функционери заедно със системата, която стратегира и дирижира всичко това сте най-голямото национално зло, случило се на България. По-гадни, арогантни, алчни, нагли,крадливи и лъжливи сте дори от турските султани през 17-ти век. Саботирате по всякакъв начин развитието на държавата и реформите във всеки сектор, особено тези, които биха могли да доведат до по-ефективно образование, което да отвори очите на Българите и да осъзнаят огромната лъжа наречена "българска социалистическа партия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"То е пълна смешка, как може мандат да се носи от партия, която я има, я няма 12-13% от броя на имащите право за гласуване! "------------------------------------Еми, тъй ще е, докато скъпите ни сънародници имат ниска изборна активност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Наистина на изборите ще се прояви истинското отношение на хората само дето искам да те видя дали ще го признаеш или пак някой друг ще ви е виновен.Истинския ви проблем е, че живеете в някакъв друг свят все едно сте дрогирани и нямате никаква връзка с реалността. Мнозинството българи не искат социализъм, нито правителство, в което фактор са БСП и ДПС.БСП и ДПС са символ само на партии защитаващи престъпността, безправието и мафията. Казусът "Пеевски" преля чашата но далеч не е единствен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Винаги ми е било чудно, Атака подкрепя БСП и ДПС, или ДПС подкрепя БСП и Атака!И това правителство никога не е имало доверие, никога, ако имаше нямаше да се налага да се подкрепя от ДВЕ партии!То е пълна смешка, как може мандат да се носи от партия, която я има, я няма 12-13% от броя на имащите право за гласуване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 19
serafima
преди 10 години
Подкрепата на правителството падна, но на изборите ще се прояви истинското отношение на хората. Стига сте ни облъчвали. Оставете го да работи, а като дойде време за нови избори, правете всичко възможно и законно, за да спечелите, вие, които дори имената на министрите не знаете, но ги мразите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още